Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminelen boffen: lagere straf door drukte bij rechtbank

Geplaatst opwoensdag 30 januari 2019 - 11:00

Door een gebrek aan menskracht blijven veel strafzaken jaren liggen, voordat ze voor de rechter komen. Dat speelt criminelen in de kaart: zij kunnen geregeld op strafvermindering rekenen.

Een zaak moet binnen een redelijke termijn worden afgerond. Omdat dit met enige regelmaat niet lukt, gaan er weken of zelfs maanden van een uiteindelijke celstraf af.

Grote stapel
Jan Klifman, senior rechter van Rechtbank Limburg, uitte woensdag zijn frustratie over de gang van zaken. "Het is een groot probleem om zaken in te plannen in het zittingsrooster. We missen gewoon menskracht. Dat zorgt ervoor dat zaken op de grote stapel blijven liggen. Maar ik kan geen ijzer met handen breken." Simpelweg sneller werken, is haast ondoenlijk. "We hebben ook tijd nodig om ons goed voor te bereiden."

Oude zaak
Zijn bezorgdheid kwam ter sprake tijdens de behandeling van een zaak uit 2017. Het onderzoek was al afgerond op 11 september, maar de zaak werd woensdag pas behandeld. Van een strafeis is ook nog geen sprake; ook dat duurt nog maanden. "Maar we krijgen veel zaken ook niet kwijt bij uw rechtbank", zegt officier van justitie David van Kuppeveld. "Het pijnlijke gevolg is inderdaad dat we soms lager uitkomen qua strafmaat."

Lees ook: 'Ramkraakbende' hangt jaren cel boven het hoofd

Ramkraakbende
Deze week eiste justitie celstraffen van anderhalf tot ruim vier jaar tegen de vermeende leden van een ramkraakbende. Ook die zaak (uit 2013 en 2014) bleef jaren liggen, waardoor de officier van justitie in die zaak lagere straffen eiste. "Ik had eigenlijk tussen de vijf en zes jaar willen eisen", gaf hij toe. Woensdag deed eenzelfde geval zich voor in een zaak tegen twee agenten, wiens zaak uit 2009 en 2013 stamt.

Lees ook: Taakstraffen geëist voor gesjoemel bij politie

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen