Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminelen boffen: lagere straf door drukte bij rechtbank

Geplaatst opwoensdag 30 januari 2019 - 11:00

Door een gebrek aan menskracht blijven veel strafzaken jaren liggen, voordat ze voor de rechter komen. Dat speelt criminelen in de kaart: zij kunnen geregeld op strafvermindering rekenen.

Een zaak moet binnen een redelijke termijn worden afgerond. Omdat dit met enige regelmaat niet lukt, gaan er weken of zelfs maanden van een uiteindelijke celstraf af.

Grote stapel
Jan Klifman, senior rechter van Rechtbank Limburg, uitte woensdag zijn frustratie over de gang van zaken. "Het is een groot probleem om zaken in te plannen in het zittingsrooster. We missen gewoon menskracht. Dat zorgt ervoor dat zaken op de grote stapel blijven liggen. Maar ik kan geen ijzer met handen breken." Simpelweg sneller werken, is haast ondoenlijk. "We hebben ook tijd nodig om ons goed voor te bereiden."

Oude zaak
Zijn bezorgdheid kwam ter sprake tijdens de behandeling van een zaak uit 2017. Het onderzoek was al afgerond op 11 september, maar de zaak werd woensdag pas behandeld. Van een strafeis is ook nog geen sprake; ook dat duurt nog maanden. "Maar we krijgen veel zaken ook niet kwijt bij uw rechtbank", zegt officier van justitie David van Kuppeveld. "Het pijnlijke gevolg is inderdaad dat we soms lager uitkomen qua strafmaat."

Lees ook: 'Ramkraakbende' hangt jaren cel boven het hoofd

Ramkraakbende
Deze week eiste justitie celstraffen van anderhalf tot ruim vier jaar tegen de vermeende leden van een ramkraakbende. Ook die zaak (uit 2013 en 2014) bleef jaren liggen, waardoor de officier van justitie in die zaak lagere straffen eiste. "Ik had eigenlijk tussen de vijf en zes jaar willen eisen", gaf hij toe. Woensdag deed eenzelfde geval zich voor in een zaak tegen twee agenten, wiens zaak uit 2009 en 2013 stamt.

Lees ook: Taakstraffen geƫist voor gesjoemel bij politie

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen