Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminele geheimen blootgelegd door hack: 'Heb gewaarschuwd'

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 6:00

Justitie heeft dankzij een hack miljoenen berichten die criminelen naar elkaar stuurden kunnen meelezen. Aan de hand daarvan werden ruim honderd mensen gearresteerd en duizenden kilo's drugs gevonden.

"Hier waarschuwde ik al jaren geleden voor", zegt advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen.

Historisch onderzoek
Volgens de landelijke recherche is er in onze vaderlandse geschiedenis nooit eerder zo'n groot onderzoek gedraaid om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Criminelen waanden zich veilig door met elkaar te communiceren via versleutelde berichten, zogeheten pgp-berichten, van aanbieder EncroChat. Die aanbieder werd echter succesvol gehackt.

Piet Costa
Zo kon de recherche maandenlang meekijken met de criminele crème de la crème. Een absolute klapper was de arrestatie van Roger P., beter bekend als Piet Costa, die al langer in beeld was bij justitie. Hij wordt gezien als één van de grote mannen in de wereld van cocaïnesmokkel.

Het nieuwe tappen
Maar mogen onze telefoons zomaar gehackt worden? "Je kunt het eigenlijk vergelijken met het tappen van een telefoon, iets dat sinds de jaren tachtig mag als daar aanleiding voor is", legt Van Berge Henegouwen uit. "In 2016 hebben ze de eerste aanzet gedaan richting een nieuwe wet, waardoor politie en justitie mee kan kijken in een telefoon. Ze plaatsen een soort bug en als jij dan je telefoon opent, kunnen zij meelezen."

Flauwekul
De wet werd begin 2019 aangenomen. "Ik heb jaren eerder al tegen mijn cliënten gezegd: 'Vertrouw niet op pgp-berichten, die flauwekul.' Maar je kunt natuurlijk beter helemaal geen strafbare feiten plegen", zegt Van Berge Henegouwen. "Er is ook niemand van mijn cliënten gearresteerd in dit onderzoek. Misschien hebben ze zich inderdaad netjes gedragen. Dat hoop ik."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen