Overslaan en naar de inhoud gaan

Crimefighter Karin knokt voor een misdaadvrij Albanië

Geplaatst opzondag 16 februari 2020 - 17:23

In de strijd tegen Albanese criminaliteit heeft Nederland een belangrijke pion in Tirana zitten. De Roermondse officier van justitie Karin Janssen werkt er al twee jaar aan grote, grensoverschrijdende zaken.

L1 zocht de ervaren aanklaagster op in de Albanese hoofdstad. "Ik ben van dit land gaan houden."

Lees ook: Albanese bendes doen machtsgreep in Limburgse onderwereld

Albanees drugsnetwerk
In mei 2019 werd er een Albanees drugsnetwerk opgerold in Geleen en omgeving. Jarenlang vestigden tientallen Albanezen zich onopgemerkt en illegaal in de regio. Ze werden er de nieuwe koningen van de hennep. Het zijn dit soort onderzoeken waarbij de hulp van Janssen en haar Albanese collega's wordt ingeschakeld.

Inbrekers gepakt
Of ze daadwerkelijk heeft geholpen in de Geleense zaak, mag ze niet zeggen. "Dat is een lopend onderzoek." Wel geeft ze een voorbeeld van een casus net over de grens in België. "Er was een groepering die veel woninginbraken pleegde, gedeeltelijk afkomstig uit Albanië. Door de samenwerking hebben er aanhoudingen plaatsgevonden en zijn gestolen voorwerpen weer teruggebracht naar hun eigenaren."

Corrupt systeem
De Roermondse officier is door Nederland 'uitgeleend' om Albanië te helpen bij grote onderzoeken, maar ook bij de wederopbouw van het rechtssysteem. Corruptie en de daaropvolgende ontslaggolf heeft immers een flink gat geslagen in het personeelsbestand van justitie en de rechtbank in het land. "En met de mensen die over zijn moeten ze de zaak draaiende houden. Daar heb ik wel veel respect voor", zegt Janssen.

Natalee Holloway
Met Janssen heeft Albanië er in ieder geval een ervaren aanklaagster bij. Ze werkt sinds 1981 voor justitie in Limburg en had daar zaken als de Bende van Venlo en de Valkenburgse zedenzaak onder haar hoede. Als officier op Aruba werkte ze bovendien aan de verdwijningszaak van Natalee Holloway, een zaak die nog altijd niet is opgelost. "Zeker een voorbeeld van een zaak waarin we de eindstreep niet gehaald hebben. Dat vind ik toch wel heel moeilijk."

Veilig pinnen
In Albanië vond ze dus een nieuwe uitdaging. Er is genoeg werk te verzetten in het land, ziet Janssen, die drugscriminaliteit en corruptie als belangrijke aandachtspunten noemt. "Maar het is hier niet onveilig. Natuurlijk krijg ik vaak de vraag waarom ik hier zit, of ik het hier niet akelig vind. Integendeel. De mensen zijn juist erg gastvrij en vriendelijk. Ik denk dat ik hier nog veiliger ben als ik 's avonds ga pinnen dan wanneer ik dat in Roermond doe."

Limburgs meadje
Voorlopig blijft ze ook in het land van de tweekoppige adelaar. Haar echte thuis is ze echter niet vergeten. "Nee, ik ben een echt Limburgs meadje. Geboren en getogen in Roermond. Ik kom nog regelmatig terug voor de fanfare, voor carnaval. Even kijken of thuis alles in orde is. Uiteindelijk kom ik ook definitief naar huis. En dan ligt alles open."

'Vak verlaat je nooit'
Keert Janssen nog terug in de Limburgse rechtbanken? "Wie weet. We zullen zien of ik niet te oud ben", zegt ze met een knipoog. "Je vak verlaat je nooit, dat is een deel van je identiteit. Maar misschien is het na al die jaren als aanklaagster tijd om andere kanten van mezelf te ontplooien."

L1mburg Centraal
Kijk hier naar een reportage met Karin Janssen

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen