Overslaan en naar de inhoud gaan

Crematie en begrafenis relatief goedkoop in Limburg

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2020 - 7:46

De kosten voor een gemeentelijk graf zijn in Limburg opgelopen tot gemiddeld 2.015 euro. Voor een crematie betaal je gemiddeld 658 euro. Limburg is daarmee één van de goedkoopste provincies van Nederland.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder 1.694 begraafplaatsen en 106 crematoria in Nederland.

Populair
In ons land worden steeds meer overledenen gecremeerd. Vorig jaar was dan ongeveer twee derde van de mensen. In Limburg vinden de meeste crematies plaats. Hier wordt in ruim 88 procent van de uitvaarten gekozen voor een crematie; 12 procent van de overledenen wordt begraven.

Stille crematie
De kosten voor een crematie liggen lager dan voor een graf, omdat het om eenmalige kosten gaat. Een stille crematie, zonder dienst, kost in Limburg 587 euro. Onze provincie is daarmee het goedkoopst van Nederland. Ter vergelijking: in Friesland kost een stille crematie gemiddeld 913 euro.

De meeste mensen kiezen echter voor een crematie met een dienst en condoleance in de aula van een crematorium. Dat kost in Limburg gemiddeld 1.312 euro. Landelijk ligt dat op 1.336 euro.

Begrafenis
Een begrafenis is een stukje duurder dan een crematie, vooral omdat hiervoor niet alleen de afscheidsdienst gerekend moet worden, maar ook de begraafplaats met een looptijd van zo'n 20 jaar. De gemiddelde grafkosten op een gemeentelijke begraafplaats zijn in Limburg 2.015 euro. Alleen in Noord-Brabant ligt dat bedrag iets lager (1.983 euro). In Zuid-Holland zijn die kosten het hoogst: 4.060 euro.

Laatste rustplaats
De kosten verschillen per gemeente en liggen flink uiteen. In Limburg betaal je in Beekdaelen het minst voor een gemeentelijk graf, namelijk 793 euro. Heerlen is het duurst, met 3.596 euro voor een éénpersoonsgraf. Dat lijkt al heel veel, maar daarmee staat Heerlen nog ver verwijderd van de toen tien met duurste gemeenten. Ter vergelijking: in Groningen is een gemeentelijk graf het duurst. Daar kost dat 8.072 euro.

Particuliere begraafplaatsen zijn volgens Monuta vaak goedkoper dan gemeentelijke begraafplaatsen.

Niet overzichtelijk
"Dit jaar zijn we dieper gedoken in de prijsstijgingen. Daaruit bleek dat die erg kan afwijken en niet helder is hoe die tot stand komt. Het blijft, zelfs voor ons, een uitdaging om over heel Nederland de grafkosten inzichtelijk te maken. Iemand die hier niet dagelijks mee bezig is kan nu geen goede vergelijking maken. Dat moet anders kunnen", zegt Quinten Fraai, directeur van Monuta.

De uitvaartonderneming stuurt het onderzoek naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten met het verzoek tot meer uniformiteit en transparantie in gemeentelijke grafkosten voor de consument.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen