Overslaan en naar de inhoud gaan

Crematie en begrafenis relatief goedkoop in Limburg

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2020 - 7:46

De kosten voor een gemeentelijk graf zijn in Limburg opgelopen tot gemiddeld 2.015 euro. Voor een crematie betaal je gemiddeld 658 euro. Limburg is daarmee één van de goedkoopste provincies van Nederland.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder 1.694 begraafplaatsen en 106 crematoria in Nederland.

Populair
In ons land worden steeds meer overledenen gecremeerd. Vorig jaar was dan ongeveer twee derde van de mensen. In Limburg vinden de meeste crematies plaats. Hier wordt in ruim 88 procent van de uitvaarten gekozen voor een crematie; 12 procent van de overledenen wordt begraven.

Stille crematie
De kosten voor een crematie liggen lager dan voor een graf, omdat het om eenmalige kosten gaat. Een stille crematie, zonder dienst, kost in Limburg 587 euro. Onze provincie is daarmee het goedkoopst van Nederland. Ter vergelijking: in Friesland kost een stille crematie gemiddeld 913 euro.

De meeste mensen kiezen echter voor een crematie met een dienst en condoleance in de aula van een crematorium. Dat kost in Limburg gemiddeld 1.312 euro. Landelijk ligt dat op 1.336 euro.

Begrafenis
Een begrafenis is een stukje duurder dan een crematie, vooral omdat hiervoor niet alleen de afscheidsdienst gerekend moet worden, maar ook de begraafplaats met een looptijd van zo'n 20 jaar. De gemiddelde grafkosten op een gemeentelijke begraafplaats zijn in Limburg 2.015 euro. Alleen in Noord-Brabant ligt dat bedrag iets lager (1.983 euro). In Zuid-Holland zijn die kosten het hoogst: 4.060 euro.

Laatste rustplaats
De kosten verschillen per gemeente en liggen flink uiteen. In Limburg betaal je in Beekdaelen het minst voor een gemeentelijk graf, namelijk 793 euro. Heerlen is het duurst, met 3.596 euro voor een éénpersoonsgraf. Dat lijkt al heel veel, maar daarmee staat Heerlen nog ver verwijderd van de toen tien met duurste gemeenten. Ter vergelijking: in Groningen is een gemeentelijk graf het duurst. Daar kost dat 8.072 euro.

Particuliere begraafplaatsen zijn volgens Monuta vaak goedkoper dan gemeentelijke begraafplaatsen.

Niet overzichtelijk
"Dit jaar zijn we dieper gedoken in de prijsstijgingen. Daaruit bleek dat die erg kan afwijken en niet helder is hoe die tot stand komt. Het blijft, zelfs voor ons, een uitdaging om over heel Nederland de grafkosten inzichtelijk te maken. Iemand die hier niet dagelijks mee bezig is kan nu geen goede vergelijking maken. Dat moet anders kunnen", zegt Quinten Fraai, directeur van Monuta.

De uitvaartonderneming stuurt het onderzoek naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten met het verzoek tot meer uniformiteit en transparantie in gemeentelijke grafkosten voor de consument.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen