Na vragen van de gemeenteraad van Sittard-Geleen over de gang van zaken rondom het recente Chemelot-incident, stelt burgemeester Sjraar Cox dat de crisiscommunicatie en crisisopvang in de gemeente verbeterd moet worden.
Dat zegt Cox in een brief aan de gemeenteraad.
Uit winkels geweerd
Op het moment dat de sirenes afgingen op 3 augustus vanwege een lek op het chemiecomplex, verzuimden mensen naar binnen te gaan of werden ze juist door ondernemers uit winkels en bedrijven geweerd. Cox stelt tegenover de raad dat er meer gedaan moet worden om mensen duidelijk te maken hoe zij moeten handelen bij incidenten.
Lees ook: Burgemeester: Communicatie rond gaslek Chemelot kon beter
Informatie verstrekken
De burgemeester geeft aan dat er al meterkastflyers en een voorlichtingsvideo in omloop waren om mensen daarvan bewust te maken, maar beaamt dat er naast die bewustwordingsinitiatieven meer aandacht moet komen voor de zelfredzaamheid en burgerhulp onder inwoners. Cox heeft zijn ambtenaren opdracht gegeven om 'winkelcentra, detailhandel, evenementen en markten informatie te verstrekken hoe te handelen bij incidenten'.
Vluchtplekken
Volgens Cox wordt er bovendien gedacht aan meer vluchtplekken in het geval dat de sirenes afgaan. Hij wijst op instellingen zoals scholen en verzorgingscentra in de buurt van het Chemelot-terrein. 'Voetgangers en fietsers die ver van huis zijn zouden dan zo een toevluchtsoord hebben', valt te lezen in de brief.
Chaos
'De vraag is of enige chaos in soortgelijke situaties wel te vermijden valt', legt Cox uit in de brief. "In een toestand als deze waarbij mensen mogelijk schrikken en in principe hun bezigheden per direct moeten staken, ontstaat nu eenmaal enige wanorde. Wat kan helpen is om dan in ieder geval te weten wat we doen. Onder andere projecten die er op gericht zijn om het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van omwonenden van Chemelot te vergroten dragen daaraan bij, is de verwachting."
Lees ook: Chemelot: 'Lek kwam door menselijke en technische oorzaken'
NL-Alert en luchtalarm
Op 3 augustus was er een lek op Chemelot. Dit was een combinatie van menselijke en technische oorzaken. Tijdens de voorbereidingen voor het opstarten van een fabriek na een onderhoudstop raakte een tank overvol. Daardoor kwam er een scheur in de dakrand van de tank waardoor een geelgekleurde rookwolk ontsnapte. Het industriecomplex stuurde toen via de veiligheidsregio een NL-Alert uit om burgers te waarschuwen. Ook ging het luchtalarm af.