Overslaan en naar de inhoud gaan

Cox: 'Crisisopvang en crisiscommunicatie moeten beter'

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 15:47

Na vragen van de gemeenteraad van Sittard-Geleen over de gang van zaken rondom het recente Chemelot-incident, stelt burgemeester Sjraar Cox dat de crisiscommunicatie en crisisopvang in de gemeente verbeterd moet worden.

Dat zegt Cox in een brief aan de gemeenteraad.

Uit winkels geweerd
Op het moment dat de sirenes afgingen op 3 augustus vanwege een lek op het chemiecomplex, verzuimden mensen naar binnen te gaan of werden ze juist door ondernemers uit winkels en bedrijven geweerd. Cox stelt tegenover de raad dat er meer gedaan moet worden om mensen duidelijk te maken hoe zij moeten handelen bij incidenten.

Lees ook: Burgemeester: Communicatie rond gaslek Chemelot kon beter

Informatie verstrekken
De burgemeester geeft aan dat er al meterkastflyers en een voorlichtingsvideo in omloop waren om mensen daarvan bewust te maken, maar beaamt dat er naast die bewustwordingsinitiatieven meer aandacht moet komen voor de zelfredzaamheid en burgerhulp onder inwoners. Cox heeft zijn ambtenaren opdracht gegeven om 'winkelcentra, detailhandel, evenementen en markten informatie te verstrekken hoe te handelen bij incidenten'.

Vluchtplekken
Volgens Cox wordt er bovendien gedacht aan meer vluchtplekken in het geval dat de sirenes afgaan. Hij wijst op instellingen zoals scholen en verzorgingscentra in de buurt van het Chemelot-terrein. 'Voetgangers en fietsers die ver van huis zijn zouden dan zo een toevluchtsoord hebben', valt te lezen in de brief.

Chaos
'De vraag is of enige chaos in soortgelijke situaties wel te vermijden valt', legt Cox uit in de brief. "In een toestand als deze waarbij mensen mogelijk schrikken en in principe hun bezigheden per direct moeten staken, ontstaat nu eenmaal enige wanorde. Wat kan helpen is om dan in ieder geval te weten wat we doen. Onder andere projecten die er op gericht zijn om het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van omwonenden van Chemelot te vergroten dragen daaraan bij, is de verwachting."

Lees ook: Chemelot: 'Lek kwam door menselijke en technische oorzaken'

NL-Alert en luchtalarm
Op 3 augustus was er een lek op
Chemelot. Dit was een combinatie van menselijke en technische oorzaken. Tijdens de voorbereidingen voor het opstarten van een fabriek na een onderhoudstop raakte een tank overvol. Daardoor kwam er een scheur in de dakrand van de tank waardoor een geelgekleurde rookwolk ontsnapte. Het industriecomplex stuurde toen via de veiligheidsregio een NL-Alert uit om burgers te waarschuwen. Ook ging het luchtalarm af.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen