Overslaan en naar de inhoud gaan

Corruptiezaak: steigerbouwer lokte ambtenaren in de val

Geplaatst opvrijdag 25 november 2016 - 6:42

De twee van corruptie verdachte Heerlense ambtenaren zijn tegen de lamp gelopen door toedoen van een onomkoopbare en onverzettelijke steigerbouwer.

Die ondernemer -eveneens uit Heerlen- speelde op verzoek van justitie een dubbelrol, met fataal gevolg voor beide verdachten. Dat blijkt uit het strafdossier waarin De Limburger inzage heeft gehad.

Snel geld verdienen
De steigerbouwer kreeg op 26 mei bezoek van ambtenaar P., werkzaam bij de afdeling Beheer en Onderhoud in Heerlen. Of de ondernemer snel geld wilde verdienen? Dan moest hij een nep-factuur van 15.000 euro naar de gemeente sturen. Die zou betaald worden en de winst gedeeld, zo kreeg de steigerbouwer naar eigen zeggen te horen van de inmiddels bij de gemeente vertrokken P.

Spelletje meespelen
"Ik zal er over nadenken", antwoordde de ondernemer. Die niet liet merken hoe boos hij eigenlijk was. "Jij hoort niet op die plek, jij licht de gemeenschap op", dacht hij bij zichzelf, zo verklaarde de ondernemer later. Nog dezelfde dag waarschuwde hij de gemeente en begin juni zat hij al als getuige aan tafel bij de Rijksrecherche. Of hij het spelletje wilde meespelen, zo luidde het bijzondere verzoek van het Openbaar Ministerie.

Nep-rekening
Ja dus. Met medeweten van en aangestuurd door justitie verzond hij een nep-rekening naar de gemeente en die werd ook betaald.
Wat later ging hij ook in op het verzoek van P. om de offerte voor een gemeentelijke opdracht valselijk te verhogen, met 15.000 euro. Wederom in nauw overleg met het OM.

Dat heeft zo een maar zeer weinig toegepaste opsporingsmethode ingezet: 'burgerpseudodienstverlening'. Daarbij verleent een burger justitie bijstand door in zee te gaan met verdachten. Er mag geen sprake zijn van uitlokking, de burger mag alleen maar het spelletje meespelen.

Het Heerlense toneelstuk leidde vorige week tot de aanhouding van de twee ambtenaren en twee andere betrokkenen.

In De Limburger van vrijdag een uitgebreid achtergrondartikel over de corruptiezaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen