Overslaan en naar de inhoud gaan

'Corrupte' politiebaas hangt taakstraf boven het hoofd

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 19:28

Tegen de 58-jarige Peter van den E., oud-politiecommissaris uit Ittervoort, is voor de rechtbank in Zwolle een werkstraf van 240 uur en een maand cel voorwaardelijk geëist. Hij wordt verdacht van corruptie, valsheid in geschrift en witwassen.

De zakenman die de politiebaas zou hebben omgekocht, de 53-jarige Otto V., hoorde dezelfde straf eisen.

Lees ook: Politiechef vervolgd voor fraude en corruptie

Frans vakantiehuisje
Deze Otto is directeur van een beveiligingsbedrijf. De twee verdachten werkten samen in een stichting rond cameratoezicht. Politiebaas Peter zou zich hebben laten trakteren op lange verblijven in het Franse landhuis van de ondernemer. Ook een reisje naar Canada en het racen met snelle wagens op een circuit in België, ziet het Openbaar Ministerie (OM) als giften. Al met al zou de verdachte over een periode van zes jaar ruim 34.000 euro ontvangen hebben. Dat bedrag moet hij terugbetalen, vindt de officier.

Misbruik van functie
Peter maakte misbruik van zijn status als politieman. Zijn uniform straalde vertrouwen uit, zei de officier van justitie maandag. Hij kocht in 2008 samen met een compagnon een softwareleverancier voor bewakingscamera's. Het idee was dat voor het gebruik van de software door de politie een licentie van dat bedrijf nodig was. Daar zou veel geld mee te verdienen zijn. Peter had invloed op welk systeem de politie zou kiezen. Daarin zat het belang van de ondernemer om de politiecommissaris om te kopen. Dat de commissaris niet privé in het landhuis verbleef, blijkt uit het feit dat de kosten zakelijk werden afgeboekt.

Valse informatie
Na geruchten over belangenverstrengeling werd er een onderzoek ingesteld. De politiebaas uit Ittervoort leverde daar vervalste informatie aan, meent het OM. Beide verdachten ontkennen de belangenverstrengeling. De verblijven in het landhuis in Frankrijk waren privé en met de dure BMW waarin hij reed was niets mis. "Ik mocht dat en daar heeft nooit iemand een probleem van gemaakt", zei Peter. Hij is boos op de politie die hem na een schorsing, en uiteindelijk ontslag, hard liet vallen. Hij werkt inmiddels voor een van de bedrijven van medeverdachte Otto.

De zaak gaat vrijdag verder met de pleidooien van de raadslieden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen