Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporatiebaas: 'Woningen verwarde mensen verspreiden'

Geplaatst opmaandag 23 september 2019 - 18:34

Directeur Wim Hazeu van woningcorporatie Wonen Limburg vindt dat personen met verward gedrag veel beter verspreid moeten worden over verschillende wijken.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over verwarde mensen pleitte Hazeu voor woningen in “gemengde wijken waar mensen wonen met een bredere beurs en met minder problemen”.

Thuis in plaats van instelling
Sinds 2014 is het regeringsbeleid erop gericht om mensen met psychiatrische problemen zo veel mogelijk thuis te laten wonen en hen daar te begeleiden, in plaats van ze op te nemen in een instelling. Het gevolg is echter dat het aantal incidenten waarbij deze mensen betrokken zijn, fors is toegenomen. In 2018 kwamen er 90.000 meldingen binnen bij de politie.

Zwakste schouders, zwaarste lasten
Volgens Hazeu worden verwarde mensen vaak gehuisvest in de meest kwetsbare wijken, in de goedkoopste sector van de corporatiewoningen. “Het loopt ons over de schoenen", zegt Hazeu. "De grens is in die wijken al lang bereikt. Daarom moeten we een beroep doen op de zeven miljoen huishoudens in Nederland en niet alleen op de 500.000 tot 600.000 mensen met de smalste beurs. Want ook in dit vraagstuk dragen de zwakste schouders de zwaarste lasten”, zo hield Hazeu de Tweede Kamerleden voor.

Versmelten
Hazeu wil ook dat de politiek zorginstellingen en woningbouwverenigingen meer met elkaar laat versmelten dan momenteel wettelijk is toegestaan. “Wij hebben zelf twee mensen aangenomen met een GGZ-achtergrond. En dat werkt goed”, aldus de corporatie-directeur.

Woningbouw
Wonen Limburg is de grootste woningbouwcorporatie in Limburg. Hazeu sprak in de hoorzitting ook als bestuurslid van de landelijke koepel van woningbouwverenigingen Aedes.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen