Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronazelftest: hoe werkt het?

Geplaatst opvrijdag 12 maart 2021 - 19:32

In Duitsland liggen ze al bij de kassa in een supermarkt en gaan ze als warme broodjes over de toonbank: de coronasneltest die je gewoon in je eigen badkamer kan doen.

Demissionair minister Hugo de Jonge verwacht dat mensen in ons land vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen.

Maar hoe werkt dat nou, een zelftest? Hoe efficiënt is het?
Nu geldt hier nog een regel dat de sneltesten alleen mogen worden afgenomen onder medisch toezicht, maar De Jonge wil dat deze norm wordt aangepast. Hij wil dat de testen bij supermarkten en drogisterijen worden verkocht. Met een verkort staafje kan de gebruiker zichzelf hierdoor testen op corona, zonder naar een testlocatie toe te hoeven.

Verslaggever Carlijn ging op onderzoek uit in Duitsland en wist nog net een van de laatste coronasneltesten te bemachtigen.

Om het thuistesten voor consumenten makkelijker te maken, hoeft het staafje van een zelftest minder diep in de neusholte. Na tien keer draaien kan het staafje in een monsterbuisje worden gedaan. De vloeistof die hierin zit, wordt vervolgens gedruppeld op een teststrip. Na een kwartier wachten volgt er dan, mits goed uitgevoerd, een positieve of negatieve uitslag.

Wie kan zo'n test gebruiken?
Rijksoverheid licht toe dat de zelftest niet voor iedereen geschikt is. Voor kwetsbare groepen, zorgpersoneel en mensen met ernstige klachten wordt de methode afgeraden. Zij kunnen beter gebruik maken van een PCR- of LAMP-test, die alleen door de GGD kan worden afgenomen. Het concept leent zich volgens Rijksoverheid wel goed als controle aan de deur van scholen, of op de werkvloer.

De zelftest valt namelijk onder de antigeentesten, waarbij de test positief of negatief reageert op de aanwezigheid van bepaalde eiwitten van het virus. Met dit soort test is de uitslag binnen een kwartiertje bekend, maar is de test minder gevoelig dan een PCR-test. De uitslag van zo'n antigeentest is daardoor minder betrouwbaar dan een PCR-test, waarbij er wordt gekeken naar een stukje genetisch materiaal. Doordat een PCR-test gevoeliger is, reageert het ook wanneer er (nog) maar weinig virusdeeltjes in de swab aanwezig zijn.

Apotheker Henk-Jan Verburg vertelt wanneer een zelftest goed van pas kan komen.

Wat is het voordeel?
Er kleeft dus wel wat risico aan het zelftesten. "Eén op de drie negatieve antigeentesten, blijkt later toch positief", licht apotheker Henk-Jan Verburg hierover toe. Toch is Verburg erg enthousiast over het concept. "Het maakt het voor mensen een stuk laagdrempeliger om zich toch te laten testen", zegt hij. Volgens de apotheker is dit een goede stimulans, omdat mensen dan niet steeds naar een speciale teststraat toe hoeven te gaan. Bij een positieve test wordt aangeraden een melding te maken bij de GGD en contact op te nemen met de huisarts.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen