Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus wijkt in Limburg minder snel dan elders

Geplaatst opdinsdag 28 september 2021 - 17:43

Terwijl het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland daalt, tonen de Limburgse cijfers juist een lichte stijging van het aantal positief geteste mensen.

De afgelopen zeven dagen bleken zowel in Noord- als in Zuid-Limburg 469 mensen besmet te zijn met het coronavirus. Met in totaal 938 besmettingen tegenover 866 gevallen een week daarvoor, betekent dat opnieuw een lichte stijging van het aantal positieve coronatesten. Dat blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag publiceert.

Acht patiënten
Het aantal ziekenhuisopnames in Limburg verdubbelde afgelopen week van 4 naar 8 coronapatiënten. Het aantal overlijdens door het coronavirus halveerde daarentegen van 4 naar 2 personen.

'Ernstig'
Van de 25 GGD-regio's in Nederland neemt Noord-Limburg deze week een tweede plaats in als het gaat om het gemiddelde aantal besmettingen. De regio houdt de status 'zorgelijk'. Zuid-Limburg noteerde afgelopen zeven dagen een achtste plek op de besmettingslijst en houdt de status 'ernstig'. Om het risiconiveau per regio te bepalen, kijkt het RIVM iedere twee weken naar twee cijfers: het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames. Het meest ernstige cijfer van deze twee bepaalt het risiconiveau.

Landelijke cijfers
Landelijk zien de cijfers er gunstiger uit. Het coronavirus weet steeds minder mensen te besmetten in Nederland. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.760 positieve tests. Dat is bijna 12 procent minder dan de week ervoor. Nederland is daarmee terug op het niveau van eind juni en begin juli, vlak voor het begin van de vierde golf.

Intensive care
Het aantal ziekenhuisopnames daalde naar het laagste niveau sinds half juli. Bij 213 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er (na correctie) 306 opnames. Van de 213 opgenomen coronapatiënten kwamen 56 op een intensive care terecht, tegen 68 de week ervoor en 80 nog een week eerder.

Sterfgevallen
Het aantal geregistreerde sterfgevallen daalde ook, van 45 naar 34, maar dat hoge cijfer van vorige week was een uitschieter. Die werd mede veroorzaakt door vertraagde meldingen over mensen die al in augustus aan hun coronabesmetting waren gestorven. Daar is nu geen sprake van, de meeste mensen zijn in de afgelopen twee weken overleden. Onder de coronadoden zijn een twintiger en een vijftiger, maar net als in de voorgaande weken zijn het vooral 80-plussers.

Niet-gevaccineerden
In totaal zijn net geen 2 miljoen mensen positief getest. De teller staat dinsdag op 1.999.592 geregistreerde gevallen. De bureaus die de coronatests uitvoeren, zijn wettelijk verplicht om elke positieve test door te geven. Twee op de drie mensen die in september positief testten, waren niet gevaccineerd tegen het coronavirus.

Reproductiegetal
Het reproductiegetal daalde een fractie. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, stond vrijdag op 0,91 en is nu 0,90. Dat betekent dat honderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben, gemiddeld 90 anderen besmetten. Zij steken op hun beurt 81 mensen aan, die het virus vervolgens overdragen aan zo'n 73 mensen. Bij elke stap wordt de groep nieuwe dragers iets kleiner. Hoe verder het getal zakt, hoe sneller het aantal besmettingen daalt, tot de epidemie uitdooft.

Kinderdagverblijven besmettingsbron
Scholen en kinderdagverblijven zijn nog steeds een belangrijke plek waar mensen het virus oplopen, maar het aandeel daalt in vergelijking met andere bronnen. Vergeleken met vorige week groeit de groep mensen die besmet is geraakt door mensen die bij hen op bezoek kwamen of doordat ze zelf bij anderen op bezoek gingen.

Jonge kinderen, van 5 tot en met 14 jaar, vormen nog altijd de grootste groep onder de positief getesten. Maar in die leeftijdsgroep daalt het aantal gevallen snel. Het aantal positieve tests stijgt wel iets onder ouderen, maar het gaat nog om heel kleine aantallen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen