Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus treft operatiepersoneel Zuyderland-ziekenhuis

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 22:39

Het operatiepersoneel van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen en Heerlen is getroffen door het coronavirus. Ongeveer 20 medewerkers, onder wie drie chirurgen, zijn vorige week besmet geraakt.

Dat laat David Jongen donderdagavond aan L1 weten. Volgens de bestuursvoorzitter van Zuyderland ligt één van de chirurgen op de eigen ic. De bron van de besmettingen is nog niet achterhaald. De meeste medewerkers die besmet zijn geraakt, hebben hun werkplek in het ziekenhuis in Geleen.

Testen en contactonderzoek
In totaal telt het Zuyderland zo'n 180 tot 190 medewerkers die betrokken zijn bij operaties. Jongen: "Ze zijn na de eerste ziekmelding allemaal getest door de GGD Zuid-Limburg. Ook is een bron- en contactonderzoek verricht. Van deze groep bleken 20 mensen besmet. Ze zijn meteen naar huis gegaan."

Patiënten
Door de testen en het onderzoek, is de uitbraak van het coronavirus onder het ok-personeel onder controle, verwacht Jongen. Volgens hem hoeven patiënten niet te vrezen dat ze besmet zijn geraakt. Er zijn volgens de bestuursvoorzitter geen aanwijzingen dat het personeel patiënten heeft aangestoken.

Zuyderland moest vorige week al 50 operaties uitstellen omdat veel personeel zich ziek had gemeld. Volgens het ziekenhuis ging het toen om verkoudheid of griep. Welke gevolgen het ziekteverzuim door het coronavirus heeft voor de zorg, wordt pas vrijdag bekend. Dan besluit Zuyderland of de ok in Heerlen en de ok in Geleen weer open kunnen.

Lees ook: Tweede coronagolf: Zuyderland schroeft zorg terug

'Spoedzorg gaat door'
Jongen: "Wij hebben 19 ok’s en daarvan zijn er nu 17 open. Om het verschil aan te duiden: in april hadden we 17 ok’s dicht en 2 ok’s open. Dit is de realiteit, dat het virus zich op zo’n specifieke plek manifesteert. Dit is nu goed te doen. Alle spoedzorg gaat gewoon door. Alles wat nodig is, gaat door. Maar het is natuurlijk uitermate vervelend voor de patiënten die wachten op een operatie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen