Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus treft operatiepersoneel Zuyderland-ziekenhuis

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 22:39

Het operatiepersoneel van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen en Heerlen is getroffen door het coronavirus. Ongeveer 20 medewerkers, onder wie drie chirurgen, zijn vorige week besmet geraakt.

Dat laat David Jongen donderdagavond aan L1 weten. Volgens de bestuursvoorzitter van Zuyderland ligt één van de chirurgen op de eigen ic. De bron van de besmettingen is nog niet achterhaald. De meeste medewerkers die besmet zijn geraakt, hebben hun werkplek in het ziekenhuis in Geleen.

Testen en contactonderzoek
In totaal telt het Zuyderland zo'n 180 tot 190 medewerkers die betrokken zijn bij operaties. Jongen: "Ze zijn na de eerste ziekmelding allemaal getest door de GGD Zuid-Limburg. Ook is een bron- en contactonderzoek verricht. Van deze groep bleken 20 mensen besmet. Ze zijn meteen naar huis gegaan."

Patiënten
Door de testen en het onderzoek, is de uitbraak van het coronavirus onder het ok-personeel onder controle, verwacht Jongen. Volgens hem hoeven patiënten niet te vrezen dat ze besmet zijn geraakt. Er zijn volgens de bestuursvoorzitter geen aanwijzingen dat het personeel patiënten heeft aangestoken.

Zuyderland moest vorige week al 50 operaties uitstellen omdat veel personeel zich ziek had gemeld. Volgens het ziekenhuis ging het toen om verkoudheid of griep. Welke gevolgen het ziekteverzuim door het coronavirus heeft voor de zorg, wordt pas vrijdag bekend. Dan besluit Zuyderland of de ok in Heerlen en de ok in Geleen weer open kunnen.

Lees ook: Tweede coronagolf: Zuyderland schroeft zorg terug

'Spoedzorg gaat door'
Jongen: "Wij hebben 19 ok’s en daarvan zijn er nu 17 open. Om het verschil aan te duiden: in april hadden we 17 ok’s dicht en 2 ok’s open. Dit is de realiteit, dat het virus zich op zo’n specifieke plek manifesteert. Dit is nu goed te doen. Alle spoedzorg gaat gewoon door. Alles wat nodig is, gaat door. Maar het is natuurlijk uitermate vervelend voor de patiënten die wachten op een operatie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen