Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus: mondmaskers in Limburg niet aan te slepen

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 12:46

In Limburg is een grote vraag naar mondmaskers, zo merken verschillende apotheken onder meer in Maastricht. De run heeft te maken met het coronavirus in China.

Eind vorig jaar is daar het coronavirus uitgebroken, dat al zeker 26 Chinezen het leven heeft gekost.

Chinees nieuwjaar
“Afgelopen dinsdag kreeg ik voor het eerst de vraag”, zegt apotheker Ellen Willemsen uit Maastricht. “We hebben inmiddels bijna 500 mondkapjes verkocht.” Willemsen denkt dat de verkoop te maken heeft met het Chinees nieuwjaar dat komend weekend wordt gevierd. “De maskers worden vooral gekocht door Aziaten die naar China vertrekken en een masker willen hebben. Wellicht om zich veilig te voelen op de luchthaven of op plekken waar veel mensen zijn.” Mogelijk zijn er ook Chinezen die de maskers opsturen naar hun thuisland.

Video: L1

Niet aan te slepen
Bij een aantal apotheken in Maastricht zijn alle maskers uitverkocht. “We krijgen ze maandag weer binnen”, zegt Ellen Willemsen. “Ik denk dat er in heel Nederland ontzettend veel verkocht zijn deze week”, zegt de Maastrichtse apotheker.

Groothandel
Dat wordt bevestigd door groothandel Mosadex, met onder meer een vestiging in Elsloo. “Er is zeker meer vraag naar mondkapjes”, laat een medewerkster weten. “Normaal gesproken komen ze niet zo vaak voor op een order, maar sinds begin deze week zien we een duidelijke stijging.” Mosadex is een farmaceutische groothandel die rechtstreeks levert aan apotheken in heel Nederland.

Virus
In China zijn inmiddels bijna 900 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waarvan meer dan de helft in de stad Wuhan. Besmette mensen hebben koorts, moeten hoesten en hebben ademhalingsproblemen. Een aantal grote steden is door de Chinese overheid van de buitenwereld afgesloten om de verspreiding van het virus in te dammen. Ook een deel van de Chinese Muur wordt zaterdag gesloten voor publiek.

Te vroeg
De Wereldgezondheidsorganisatie hield woensdag en donderdag een spoedvergadering over de uitbraak, maar concludeerde dat het nog te vroeg is om deze tot een internationale noodsituatie uit te roepen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen