Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus: mondmaskers in Limburg niet aan te slepen

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 12:46

In Limburg is een grote vraag naar mondmaskers, zo merken verschillende apotheken onder meer in Maastricht. De run heeft te maken met het coronavirus in China.

Eind vorig jaar is daar het coronavirus uitgebroken, dat al zeker 26 Chinezen het leven heeft gekost.

Chinees nieuwjaar
“Afgelopen dinsdag kreeg ik voor het eerst de vraag”, zegt apotheker Ellen Willemsen uit Maastricht. “We hebben inmiddels bijna 500 mondkapjes verkocht.” Willemsen denkt dat de verkoop te maken heeft met het Chinees nieuwjaar dat komend weekend wordt gevierd. “De maskers worden vooral gekocht door Aziaten die naar China vertrekken en een masker willen hebben. Wellicht om zich veilig te voelen op de luchthaven of op plekken waar veel mensen zijn.” Mogelijk zijn er ook Chinezen die de maskers opsturen naar hun thuisland.

Video: L1

Niet aan te slepen
Bij een aantal apotheken in Maastricht zijn alle maskers uitverkocht. “We krijgen ze maandag weer binnen”, zegt Ellen Willemsen. “Ik denk dat er in heel Nederland ontzettend veel verkocht zijn deze week”, zegt de Maastrichtse apotheker.

Groothandel
Dat wordt bevestigd door groothandel Mosadex, met onder meer een vestiging in Elsloo. “Er is zeker meer vraag naar mondkapjes”, laat een medewerkster weten. “Normaal gesproken komen ze niet zo vaak voor op een order, maar sinds begin deze week zien we een duidelijke stijging.” Mosadex is een farmaceutische groothandel die rechtstreeks levert aan apotheken in heel Nederland.

Virus
In China zijn inmiddels bijna 900 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waarvan meer dan de helft in de stad Wuhan. Besmette mensen hebben koorts, moeten hoesten en hebben ademhalingsproblemen. Een aantal grote steden is door de Chinese overheid van de buitenwereld afgesloten om de verspreiding van het virus in te dammen. Ook een deel van de Chinese Muur wordt zaterdag gesloten voor publiek.

Te vroeg
De Wereldgezondheidsorganisatie hield woensdag en donderdag een spoedvergadering over de uitbraak, maar concludeerde dat het nog te vroeg is om deze tot een internationale noodsituatie uit te roepen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen