Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus: meer besmettingen op Tefaf

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 12:13

Op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht begin deze maand zouden zeker 25 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Dat beweert het internationale kunstvakblad The Art Newspaper op basis van uitlatingen van kunsthandelaren die daar geëxposeerd hebben. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat er één persoon besmet was: een Italiaanse kunsthandelaar. De GGD Zuid-Limburg bevestigt extra besmettingen, maar noemt het aantal van 25 ‘uit de lucht gegrepen’.

Twee aangetoonde besmettingen
"Twee gevallen van corona zijn te herleiden naar de Tefaf”, aldus GGD-woordvoerder Guido Corten. Bij die twee besmettingen gaat het om iemand uit de regio Zuid-Limburg en een vrouw uit Taiwan. Beiden zijn in contact geweest met een besmette Italiaanse kunsthandelaar. Het is niet bekend hoe ernstig zij ziek zijn geworden.

Contactonderzoek
Om met zekerheid te kunnen vaststellen dat mensen op de Tefaf besmet zijn geraakt, moest er contactonderzoek plaatsvinden, zegt de GGD. Voor de twee herleide gevallen is dat ook gebeurd. Voor de besmette persoon uit Zuid-Limburg heeft de GGD dat contactonderzoek gedaan. En in het geval van de vrouw uit Taiwan heeft de Taiwanese gezondheidsdienst contact gehad met de GGD, zodat de kunstbeurs als plek van besmetting kon worden vastgesteld. Maar over eventueel andere besmette personen is er geen contact geweest met de GGD. In theorie is het dus mogelijk dat zij bijvoorbeeld ook nog in China of Italië zijn geweest voordat ze ziek raakten, aldus de GGD-woordvoerder.

Topje van de ijsberg
De Amsterdamse kunsthandelaar Boedy Lilian vermoedt dat er nog veel meer mensen besmet zijn geraakt dan 25. “Ik vermoed dat zeker de helft van de handelaren op de Tefaf besmet is geraakt. Dat weet ik omdat wij een app-groep hebben van internationale handelaren in oude kunst. Ik weet wie er allemaal ziek zijn geworden.” Sommige handelaren zijn volgens Lilian zelfs zo ziek dat ze zijn opgenomen op de intensive care. In totaal exposeerden dit jaar 300 handelaren hun kunst op de beurs.

Onverantwoord
Lilian vindt het onverantwoord dat de Tefaf open is gegaan, juist in de tijd dat het coronavirus zich explosief begon te verspreiden in Europa. “We hadden op 9 maart een bijeenkomst met de organisatie, de handelaren en artsen van het RIVM. Daar werd benadrukt hoe weinig besmettingen er toen waren in Maastricht. Maar door de Tefaf open te laten gaan hebben ze juist de ziekte binnengehaald.” Lilian zegt dan ook zeker te weten dat er meer handelaren met corona waren besmet voordat ze naar Maastricht afreisden. Handelaren uit Italië, maar ook handelaren die vooraf nog in Italië op wintersport waren geweest. “Maar ik kan dat niet bewijzen. Je wordt in Nederland nu eenmaal niet zo snel getest.”

Eerder dicht
Op 5 maart, een dag nadat de eerste coronabesmetting in Limburg werd ontdekt - was de Tefaf-opening voor genodigden. Op 7 maart opende de beurs de deuren voor het grote publiek uit binnen- en buitenland. Toen halverwege de beurs bekend werd dat een van de exposanten besmet bleek bij terugkeer in Italië, ging de Tefaf dicht. Vier dagen eerder dan gepland.

Lees ook: Kunstbeurs TEFAF afgelast vanwege coronavirus

Kunstbeurs Tefaf heeft aangekondigd nog met een verklaring te komen over de uitlatingen van de boze handelaren in The Art Newspaper.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen