Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus haalt planning Weertse studente overhoop

Geplaatst opdinsdag 18 februari 2020 - 11:16

Eigenlijk zou de Weertse Demi Smeets (24) nu in China studeren, maar het coronavirus heeft roet in het eten gegooid.

Smeets studeert Chinees aan de Leidse universiteit.

Coronavirus
Voor die studie zou ze op maandag 10 februari naar China vliegen, om een jaar lang aan de Shandong-universiteit in Jinan te studeren. "Een week ervoor hoorde ik dat het niet doorging, vanwege het coronavirus in Wuhan."

Besmettingen
Jinan ligt tussen Peking en Shanghai. "Wuhan ligt 900 kilometer verderop." Die afstand is vergelijkbaar met de route van Maastricht naar Marseille. "Een paar weken geleden hoorde ik van negentien besmettingen in Jinan, maar dat aantal zal inmiddels wel zijn opgelopen", verwacht de studente.

Afscheidsfeestje
Omdat Smeets een jaar naar China zou gaan, had ze haar Leidse kamer al onderverhuurd. "Het visum was natuurlijk ook al geregeld en het afscheidsfeestje voor mijn vrienden had ik al gegeven." Al het regelwerk is uiteindelijk voor niks geweest. "Dat was veel werk en dat moet straks allemaal opnieuw", zegt Smeets. "Voordeel is wel dat ik nu weet waar ik allemaal rekening mee moet houden." Ze hoopt in september alsnog naar China te kunnen gaan om er een jaar te studeren.

Reisadvies
Of dat aan de Shandong-universiteit gaat zijn is nog maar de vraag. "De universiteit van Leiden heeft afspraken met de Shandong-universiteit, maar die gaan uit van een studie die begint in februari", licht Smeets toe. "Dus misschien zit ik een jaar elders in China." Tenzij er ook in september nog een negatief reisadvies voor China geldt vanwege het virus. Maar daar wil Smeets voorlopig nog niet aan denken.

Mondkapjes
"Mijn vader had al een doos mondkapjes voor me gekocht", lacht de Weertse. "Niet zozeer vanwege het coronavirus, want zoveel helpen die kapjes nou ook weer niet, maar in China lopen heel veel mensen met mondkapjes op en om niet op te vallen helpt het om ook een te dragen."

Carnaval
Het uitstel van de studie in China heeft voor Smeets wel een 'voordeel'. "Voor carnaval kom ik altijd terug naar Weert. Dus nu ik niet in Jinan studeer, dompel ik me komend weekend onder in het carnavalsgedruis in Weert."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen