Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus grijpt snel om zich heen: fors meer besmettingen

Geplaatst opdinsdag 23 november 2021 - 16:21

Het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden in Limburg. De afgelopen zeven dagen zijn er 14.162 Limburgers positief getest.

Dat is een flinke stijging ten opzichte van een week eerder. Toen werden 9.554 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De week daarvoor werden 7.651 besmettingen geteld. Het cijfer is in twee weken tijd verdubbeld.

Limburg
Ook relatief gezien grijpt het virus snel om zich in heen in Limburg. Met 1.268 besmettingen per 100.000 inwoners verspreidt Covid zich in Limburg het snelst. Zeeland en Friesland volgen met respectievelijk 1.1278 en 924 besmettingen per 100.000 inwoners.

Ziekenhuisopnamen en sterfgevallen stijgen ook
De afgelopen zeven dagen zijn er 177 nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld. Ook dat is een stijging ten opzichte van een week eerder, toen werden 72 coronapatiënten opgenomen. Ook het aantal sterfgevallen in Limburg is gestegen. De voorbije week zijn 39 coronapatiënten overleden. Vorige week waren dat er 28.

Voerendaal
Net als vorige week voert Voerendaal de lijst aan van de Limburgse gemeenten. Daar werden in de afgelopen zeven dagen relatief de meeste positieve tests gemeld, namelijk 1.949. Landgraaf volgt met 1.719 per 100.000 inwoners. Daarna komt Meerssen met 1.598 coronagevallen per 100.000 inwoners.

Landelijke cijfers
Ook in de rest van het land blijft het coronavirus zich razendsnel verspreiden. Landelijk heeft het RIVM de afgelopen week 153.957 positieve tests geregistreerd. Dat is een flinke aanscherping van het record van de week ervoor, toen er ruim 110.000 besmettingen aan het licht waren gekomen. Nog een week eerder waren er bijna 77.000 nieuwe gevallen, dus het cijfer is - net als in Limburg - in twee weken tijd verdubbeld. "De stijging houdt aan op alle fronten", concludeert het RIVM.

Zevende week op rij
Het aantal positieve tests ligt ruim 39 procent hoger dan vorige week. Het is de zevende achtereenvolgende week dat het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 40 procent toeneemt. Sinds begin oktober is het aantal positieve tests vertienvoudigd. Bij 1833 mensen waren de klachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds eind april.

Vorige week meldde het RIVM 1390 opnames, de week ervoor 1137. Bij 289 van de 1833 opgenomen mensen was de gezondheidstoestand zo ernstig dat ze op een intensive care kwamen te liggen. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei.

Toename sterfgevallen
Het RIVM registreerde 265 sterfgevallen en ook dat is een flinke toename. Vorige week meldde het RIVM het overlijden van 173 coronapatiënten, de week ervoor van 172 mensen. Het zijn vooral 80-plussers die aan de gevolgen van de besmetting sterven.

R-getal
Het reproductiegetal zakte iets, van 1,26 vrijdag naar 1,21. Het is een minimaal verschil, het betekent dat het virus zich nog altijd in hetzelfde tempo blijft verspreiden en dat het aantal positieve tests dus in hetzelfde tempo blijft toenemen.

Anderhalvemeterregel
Het is vanaf woensdag weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nu is anderhalvemeterregel nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden.

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om anderhalve meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen