Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus: de antwoorden op je belangrijkste vragen

Geplaatst opdonderdag 27 februari 2020 - 12:24

Het RIVM heeft een vragen en antwoordenpagina over het coronavirus (COVID-19). We maakten een samenvatting van de belangrijkste vragen.

Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
Symptomen als bij griep en verkoudheid, zoals koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Hoe ernstig is het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
Wat we nu weten is dat van alle bekende patiënten met het nieuwe coronavirus ongeveer 17 procent ernstige klachten heeft. Mogelijk verandert dat beeld de komende tijd. Het is goed mogelijk dat nu vooral relatief ernstig zieke patiënten in beeld zijn.

Voor wie is het virus levensbedreigend?
Ongeveer 2 procent van de besmette patiënten overlijdt aan het virus. Dit zijn vooral oudere mensen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten. Zo was de besmette man uit Gangelt ook kankerpatiënt, en onderging hij chemotherapie. Het percentage kan nog wel wat variëren. Dat heeft met een paar dingen te maken. Er is namelijk geen rekening gehouden met het aantal patiënten dat door een mild ziektebeeld niet ontdekt is.

Mondkapje coronavirus
Foto: iStock

Hoe snel kun je genezen na een besmetting?
De meeste mensen genezen weer van de infectie met het nieuwe coronavirus. Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten. Mensen met milde klachten genezen sneller (na een paar dagen). Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om herstellen (soms weken).

Wat is de incubatietijd van het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. De incubatietijd is berekend met de gegevens van veel patiënten. Deze varieert van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gebruikt het RIVM 14 dagen.

Kan iemand zonder symptomen het nieuwe coronavirus (COVID-19) overdragen?
Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder klachten een zeer beperkte rol te spelen. Het virus gaat van de een naar de ander door te hoesten of te niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Door hoesten en niezen brengt hij het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Kan het nieuwe coronavirus (COVID-19) zich ook via de lucht verspreiden?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich zo kan verspreiden.

Coronavirus
Foto: iStock

Hoe lang kan het nieuwe coronavirus overleven buiten het lichaam?
Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang dat precies is, is nu nog onbekend.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen: Was je handen regelmatig; hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

Is er een behandeling tegen het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
Er is geen specifieke behandeling tegen het nieuwe coronavirus. De behandeling van ernstig zieke mensen bestaat uit het tegengaan van de symptomen. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld extra zuurstof toedienen bij patiënten die erg benauwd zijn.

Kun je het nieuwe coronavirus (COVID-19) meerdere keren krijgen?
Nee. Als je het een keer gehad hebt, herkent je afweersysteem het virus. Mocht je nog een keer in aanraking komt met het virus, reageert je afweersysteem direct en kun je niet opnieuw ziek worden.

Waarom komen luchtweginfecties/-ziekten zo vaak in de winter voor?
Omdat mensen in de winter dichter bij elkaar zitten. Ze kunnen elkaar dan makkelijker besmetten. Daarnaast kan een virus slecht tegen hitte en droogte in de zomer.

Gangelt
Foto: L1 (Esther Raats)

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen