Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavirus: 1.194 Limburgers positief getest, 97 nieuwe

Geplaatst opzondag 29 maart 2020 - 14:45

In de afgelopen 24 uur zijn er 97 nieuwe bevestigde besmettingen in Limburg gemeld bij het RIVM. Dat betekent dat sinds de uitbraak zeker 1.194 Limburgers besmet zijn (geweest) met het coronavirus.

Infectiearts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg benadrukt dat het hier alleen om het aantal bewezen besmettingen gaat. "Het werkelijke aantal besmette Limburgers ligt veel hoger; op zo'n 20.000 tot 30.000", zei hij zondagochtend op L1 Radio.

Limburgse cijfers
In de gemeente Maastricht zijn de meeste besmettingen geregistreerd: 173 inwoners testten hier positief. Dat zijn er 11 meer dan zaterdag bekend was. In Peel en Maas en Venlo steeg het aantal positief geteste inwoners het hardst, met 15. In Peel en Maas zijn nu 134 bevestigde besmettingen, in Venlo 86.

Lees ook: GGD-arts: 'Vermoedelijk hebben 20.000 Limburgers corona'

Overleden
Inmiddels zijn zeker 137 Limburgers aan het coronavirus overleden, zei infectiearts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg zondagochtend op L1 radio. Al ligt het werkelijke aantal sterfgevallen volgens hem vermoedelijk nog hoger.

Lees ook: Zeker 137 Limburgers overleden aan coronavirus

Landelijke cijfers
Landelijk is het dodental door het coronavirus met 132 gestegen naar 771 overlijdens. Inmiddels zijn meer dan 10.000 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 529 toegenomen tot 3.483.

Relatief gezien is Limburg na Noord-Brabant de zwaarst getroffen provincie van Nederland. Ten opzichte van het aantal inwoners hebben we hier het op één na meeste aantal besmettingen, zoals in onderstaande grafiek te zien is.

Relatief aantal besmettingen per provincie - 29 mrt 2020
Template credit: Flourish, bewerkt door Erik van Gameren (NRC)

Maatregelen
Volgens Hoebe is de voorzichtige afvlakking van de curve landelijk te danken aan de maatregelen die afgelopen week zijn genomen. Ook de aanscherping daarvan was volgens hem belangrijk. "Dat extra zetjes was hoog nodig om iedereen scherp te krijgen", vindt Hoebe.

Effectief
Hoebe denkt dat de intelligente lockdown even effectief is als een volledige lockdown. "Ik ben heel blij met deze maatregelen. Zo zouden de mensen, volgens de regels, nog naar buiten kunnen. Zo hebben we tenminste nog een beetje bewegingsvrijheid."

Voetnoot cijfers
De cijfers zijn niet compleet. Soms komen meldingen over sterfgevallen pas na enkele dagen binnen. Ook ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger dan hier wordt genoemd. Niet iedereen die vermoedelijk besmet is, wordt ook getest. Dat wordt vooral gedaan bij mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen en bij zorgverleners.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen