Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronaversoepelingen: meer ruimte voor horeca en evenementen

Geplaatst opzaterdag 25 september 2021 - 7:00

Vanaf vandaag gelden er in Nederland minder coronamaatregelen. De meest in het oog springende versoepelingen zijn dat de regel om anderhalve meter afstand te houden vervalt en de vrijetijdssector, met coronabewijs, verder opengaat.

De samenleving gaat weliswaar iets verder open, maar daar staat tegenover dat voor veel plekken een coronabewijs, in combinatie met een legitimatiebewijs, nodig is. Hieronder de veranderingen nog eens op een rijtje.

Maximum
Voor horecagelegenheden, zoals restaurants, cafés en sportkantines vervalt het maximum aantal bezoekers dat ze binnen mogen laten. Daar staat tegenover dat die bezoekers een coronabewijs moeten laten zien. Als toegangsbewijs gelden een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs, of een herstelbewijs dat aantoont dat iemand hersteld is van het coronavirus.

kantine sportkantine merefeldia nederweert (24 sep 2021)
Foto: Nederweert24

Terras
Voor horecagelegenheden geldt verder dat ze tussen 6:00 uur in de ochtend en middernacht open mogen zijn. Op het terras is overigens geen coronatoegangsbewijs nodig. Echter, als je bij een uitspanning binnen naar het toilet wil, is dat bewijs wél weer nodig. Voor afhalen, zoals bij de afhaalchinees, is geen coronabewijs nodig.

terras
Foto: L1 (Ruud van Broekhoven)

Buitenlucht
Evenementen, zoals professionele sportwedstrijden, festivals en feesten hoeven in de buitenlucht geen rekening meer te houden met een maximaal bezoekersaantal. Evenementen in binnenruimtes, zoals sporthallen, hoeven ook geen rekening meer te houden met een maximum aantal toeschouwers, zolang die op een vaste stoel zitten.

Binnenruimtes
Evenementen in binnenruimtes zonder vaste zitplaatsen mogen driekwart van de capaciteit benutten. Ook moeten dergelijke binnenactiviteiten om middernacht voorbij zijn. Voor evenementen, festivals en feesten geldt dat er een coronabewijs nodig is.

LVK 2019 (11 jan 2020)
Foto: Jean-Pierre Geussens

Cultuursector
De bezoekersbeperkingen voor de cultuursector zijn opgeheven. Dat betekent dat bioscoop, theater en poppodium weer de maximale capaciteit mogen benutten. Ook hier geldt: een coronabewijs is verplicht om toegang te krijgen.

Theater Heerlen
Foto: L1

Mondkapjesplicht
De mondkapjesplicht vervalt op stations en perrons. In het openbaar vervoer, zoals bus, trein, tram en metro, blijft het mondkapje verplicht. Die verplichting geldt ook nog in het professioneel personenvervoer, zoals taxiverkeer en ziekenvervoer. In vliegtuigen en op daarvoor aangewezen plekken op luchthavens geldt ook nog een mondkapjesplicht.

Onderwijs
In het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs hoeft buiten de les- of collegezaal geen mondkapje meer gedragen te worden. In de kinderopvang en het basisonderwijs hoeft bij één besmetting in een groep niet langer iedereen in quarantaine en getest te worden. In het mbo en hoger onderwijs vervalt de maximale groepsgrootte van 75 mensen.

Stage, klaslokaal
Foto: iStock

Basisregels
Wat niet verandert, is het thuiswerkadvies: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Verder blijven er nog een paar basisregels gelden: weliswaar vervalt de verplichting tot afstand houden, maar het wordt wel een dringend advies. Dat is omdat de regel volgens demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aantoonbaar helpt om coronabesmettingen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en zorgen voor ventilatie in binnenruimtes.

November
In november beoordeelt het kabinet hoe het vanaf dan verder moet met de coronamaatregelen en in welke mate deze dan weer aangescherpt of losgelaten kunnen worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen