Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronavaccin: twee derde van Limburg haalt spuit

Geplaatst opwoensdag 25 november 2020 - 16:50

Bijna twee derde van de Limburgse bevolking zegt zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Van de 541 ondervraagde provinciegenoten zegt 18 procent zich niet of zeker niet te laten vaccineren, blijkt uit een onderzoek van Flycatcher in opdracht van L1.

Twijfelaars
Nog eens 20 procent twijfelt of ze een spuit gaat halen tegen het coronavirus. Iets minder dan twee derde van de Limburgers, 61 procent, zegt wel het vaccin te gaan halen om zo het virus in te dammen. Die cijfers zijn vergelijkbaar met de landelijke resultaten van een recente enquête van de NOS.

Redenen
Aan mensen die zich niet laten vaccineren, is ook de vraag gesteld waarom. Angst voor bijwerkingen is de belangrijkste reden, gevolgd door twijfels over de effectiviteit van het vaccin en wantrouwen in de snelheid waarmee de middelen zijn ontwikkeld. Een enkeling zegt om principiële redenen het vaccin te weigeren.

Einde pandemie?
Ondanks die relatief lage vaccinatiebereidheid heeft een grote meerderheid van de Limburgers er wel vertrouwen in dat het vaccin ervoor zorgt dat de pandemie tot een einde komt. Bijna 80 procent gelooft daarin, 10 procent denkt niet dat vaccinatie iets uithaalt. De rest waagt zich niet aan een voorspelling en wacht de uiteindelijke resultaten af.

Lange termijn
Dat er vertrouwen is in vaccinatie, betekent niet dat Limburgers denken dat de coronapandemie ook binnen afzienbare tijd voorbij is. Minder dan de helft van de Limburgers denkt dat vaccinatie al binnen een half jaar voldoende effect heeft om de pandemie in Nederland te beëindigen.

Gezinnen twijfelen aan vaccinatie
Opvallend in de resultaten is dat de vaccinatiebereidheid bij gezinnen met kinderen relatief laag is. Bijna 30 procent van de respondenten uit een gezin zegt geen spuitje tegen corona te gaan halen. Minder dan de helft van de mensen uit een gezin met kinderen zegt zich wèl te gaan vaccineren.

Vrouwen willen niet
Ook blijkt dat mannen veel minder twijfels hebben over vaccinatie dan vrouwen. Van de mannelijke deelnemers zegt 72 procent zich te laten vaccineren, bij vrouwen is dat iets meer dan de helft. Ruim een vijfde van de vrouwen zegt zich niet te laten inenten, bij de mannen is dat een op de zeven.

Jongeren
Ook zijn jongeren minder geneigd een prik te halen dan ouderen. Volgens GGD-arts Volker Hackert is dat nog niet zo'n groot probleem, omdat ouderen veel kwetsbaarder zijn en dus meer behoefte hebben aan het vaccin. Hij verwacht dat ook jongeren enthousiaster zullen worden, als straks het vaccinatieprogramma goed loopt en blijkt dat de antistoffen ook werken.

Onderzoeksvragen
Voor het onderzoek werd een enquête gehouden die door 541 Limburgers is ingevuld. Zij kregen drie vragen voorgelegd: of ze vertrouwen hebben in het vaccin, of ze zich willen laten vaccineren en, als ze dat niet willen, waarom niet.

Vaccinatieprogramma
Inmiddels zijn er verschillende producenten die zeggen een effectief coronavaccin te hebben ontwikkeld. Drie daarvan worden op dit moment getest. De Limburgse GGD's verwachten nog dit jaar de eerste vaccinaties te kunnen zetten. Daarbij wordt voorrang gegeven aan ouderen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen. Begin volgend jaar komt het vaccinatieprogramma verder op stoom, zodra er meer vaccins beschikbaar zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen