Overslaan en naar de inhoud gaan

'Coronavaccin inzetten bij kinderen na goede testresultaten'

Geplaatst opwoensdag 17 maart 2021 - 21:06

Hoogleraar André Knottnerus van de Universiteit van Maastricht vindt het goed dat er een onderzoek wordt gedaan naar de werking en veiligheid van het coronavaccin bij kinderen. Volgens Knottnerus zou het eventueel kunnen helpen bij het creëren van groepsimmuniteit.

Knottnerus, die ook zeven jaar voorzitter was van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

De Croo
Knottnerus reageerde in het L1-programma op de uitspraken van de Belgische premier Alexander de Croo. Hij zei op de Belgische televisie dat kinderen op termijn ook worden gevaccineerd. "Kinderen zullen ook een vaccin krijgen, maar zij zijn de minst kwetsbaren." De Croo denkt dat het vaccin niet aan kinderen wordt toegediend voor de zomer, omdat eerst alle andere groepen aan de beurt zijn.

Onderzoeken
Volgens Knottnerus zou dat ook een optie kunnen zijn in Nederland: "Op dit moment is het niet aan de orde, want onderzoeken over vaccins zijn nu vooral gedaan bij ouderen. Dus je weet niet of het veilig en effectief is bij kinderen. Er zijn nu studies ingezet en dat duurt nog een paar maanden. Als die onderzoeken aantonen dat het veilig is, wat ik verwacht, is de vraag of je het moet uitrollen."

Groepsimmuniteit
Dat laatste zal deels te maken hebben met groepsimmuniteit. In Nederland zijn er 3,4 miljoen jongeren in de leeftijd tot 18 jaar, goed voor twintig procent van de bevolking. Zij zouden een grote rol kunnen spelen in het ontwikkelen van groepsimmuniteit. "Als de onderzoeken zijn afgerond en de groepsimmuniteit is al heel hoog en de pandemie is op zijn retour of bijna voorbij, is het misschien niet nodig." Knottnerus vindt het wel goed dat de onderzoeken worden gedaan. "Als je de onderzoeken gedaan hebt, kun je later alsnog beslissen om het in te zetten. Daar is geen bezwaar tegen."

Moderna is afgelopen december al op eigen initiatief gestart met onderzoeken. Dat gebeurde toen bij 3000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen