Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronatesten gestart op 20 procent van capaciteit

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 18:06

Op twee locaties in Limburg is dinsdag gestart met de massale coronatesten voor iedereen die milde klachten heeft.

De twee teststraten in Venlo en Urmond konden rustig opstarten, want de maximumcapaciteit werd dinsdag nog lang niet bereikt.

Alleen op afspraak
Bij de GGD-locatie aan de Nijmeegseweg in Venlo stonden zo’n 120 afspraken gepland, terwijl de capaciteit 700 testen per dag is. De twee teams van zes personen die de testen afnemen, konden op die manier goed ingewerkt worden.

Iedereen met klachten kan terecht bij de landelijke telefoonlijn om een afspraak te maken. Alleen met een afspraak zijn mensen welkom bij de testlocaties. De testen zijn ook alleen bedoeld om te kijken of mensen besmet zijn. Mensen kunnen niet laten testen of ze het virus eerder al gehad hebben.

Video: L1

Zorgvragende moeder
In de middag staan er een kleine tien auto’s in de rij te wachten. “Ik heb al een aantal weken klachten die lijken op corona”, zegt een vrouw in de rij. “Ik blijf netjes binnen, maar ik wil het nu graag zeker weten. Ik heb ook nog een moeder van 92 die zorg nodig heeft. Maar die wil ik natuurlijk niet besmetten.”

Lees ook: Iedereen kan zich laten testen op corona

EHBO op evenementen
De teststraat in Venlo wordt bemenst door personeel dat normaal gesproken wordt ingezet op evenementen en festivals. Dat personeel is ingevlogen omdat de GGD zelf niet voldoende mensen in dienst heeft om zoveel testen af te nemen.

De GGD nam daarom contact op Event Medical Service. “De GGD kent ons van de evenementen waar we samen optrekken om de ehbo-posten te bemensen. Omdat die nu allemaal zijn uitgevallen vanwege de coronauitbraak konden we die mensen snel inzetten”, zegt Ronald Litsenburg van de organisatie. De mensen van Event Medical Service kregen de afgelopen dagen daarom een snelcursus coronatesten afnemen. Ze krijgen deze week nog begeleiding van GGD-personeel en dan nemen ze de teststraat over.

Contactonderzoek
Mensen die een afspraak hebben, kunnen met hun auto of fiets door de teststraat. Daar wordt met een wattenstaafje in hun keel en neus wat slijm weggenomen. Binnen 48 uur is dan te zien of de geteste persoon besmet is met corona. Is dat het geval, dan wordt bekeken of het nodig is om een contactonderzoek in te stellen om verdere verspreiding te voorkomen.

Zuid-Limburg
Bij de GGD-Zuid-Limburg zijn dinsdag 313 testen afgenomen, zegt arts infectieziektenbestrijding Volker Hackert. In die GGD-regio is er een teststraat ingericht in Urmond.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen