Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronatest in Duitsland ook gratis voor grenspendelaars

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 21:19

Nederlandse grensarbeiders of mensen die andere dringende redenen hebben om regelmatig in Duitsland te zijn, kunnen zich gratis laten testen op corona in Duitsland.

Dat meldt de Duitse regionale omroep WDR.

Geen eisen
De zender kreeg vrijdag een schrijven van het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen waar dat in staat. Dat deelstaat-ministerie beroept zich weer op een mededeling van het Bundesgesundheitsministerium, het overkoepelende ministerie van Volksgezondheid voor heel Duitsland. En dat liet deze week weten dat er geen eisen worden gesteld aan de mensen die zich verplicht laten testen, en dat de mensen die zich laten testen ook niet per se in Duitsland hoeven te wonen. De testen zijn wel alleen bedoeld voor mensen die geen symptomen van corona hebben.

Bekijk hier de verklaring van de Städteregion Aachen.

Veel onduidelijkheid
De regiobesturen (Kreise) in Noordrijn-Westfalen hebben de informatie van het Bundesgesundheitsministerium inmiddels ook gekregen. De aan Limburg grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen had grenspendelaars afgelopen woensdag nog de stuipen op het lijf gejaagd door te verkondigen dat mensen die weliswaar in Duitsland verzekerd zijn maar in Nederland wonen geen aanspraak kunnen maken op een gratis sneltest. Tot dan brachten de testbedrijven in bijvoorbeeld de Städteregion Aachen (Kreis Aachen) geen kosten in rekening voor grenspendelaars.

'Kosten vergoed'
Het Akense sneltestbedrijf RapidCare heeft volgens de WDR inmiddels aangekondigd de kosten te vergoeden van mensen die de test inmiddels uit eigen zak hebben betaald. De testplicht die Duitsland net na Pasen invoerde voor buitenlanders had aardig wat financiële consequenties voor mensen die de tests zelf moesten betalen. In Duitsland kost zo'n sneltest gemiddeld 25 euro, maar in Nederland kan dat bedrag oplopen tot zo'n 60 euro. Bovendien is de sneltest maar 72 uur geldig, daarna moet iemand opnieuw worden getest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen