Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronatest in Duitsland ook gratis voor grenspendelaars

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 21:19

Nederlandse grensarbeiders of mensen die andere dringende redenen hebben om regelmatig in Duitsland te zijn, kunnen zich gratis laten testen op corona in Duitsland.

Dat meldt de Duitse regionale omroep WDR.

Geen eisen
De zender kreeg vrijdag een schrijven van het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen waar dat in staat. Dat deelstaat-ministerie beroept zich weer op een mededeling van het Bundesgesundheitsministerium, het overkoepelende ministerie van Volksgezondheid voor heel Duitsland. En dat liet deze week weten dat er geen eisen worden gesteld aan de mensen die zich verplicht laten testen, en dat de mensen die zich laten testen ook niet per se in Duitsland hoeven te wonen. De testen zijn wel alleen bedoeld voor mensen die geen symptomen van corona hebben.

Bekijk hier de verklaring van de Städteregion Aachen.

Veel onduidelijkheid
De regiobesturen (Kreise) in Noordrijn-Westfalen hebben de informatie van het Bundesgesundheitsministerium inmiddels ook gekregen. De aan Limburg grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen had grenspendelaars afgelopen woensdag nog de stuipen op het lijf gejaagd door te verkondigen dat mensen die weliswaar in Duitsland verzekerd zijn maar in Nederland wonen geen aanspraak kunnen maken op een gratis sneltest. Tot dan brachten de testbedrijven in bijvoorbeeld de Städteregion Aachen (Kreis Aachen) geen kosten in rekening voor grenspendelaars.

'Kosten vergoed'
Het Akense sneltestbedrijf RapidCare heeft volgens de WDR inmiddels aangekondigd de kosten te vergoeden van mensen die de test inmiddels uit eigen zak hebben betaald. De testplicht die Duitsland net na Pasen invoerde voor buitenlanders had aardig wat financiële consequenties voor mensen die de tests zelf moesten betalen. In Duitsland kost zo'n sneltest gemiddeld 25 euro, maar in Nederland kan dat bedrag oplopen tot zo'n 60 euro. Bovendien is de sneltest maar 72 uur geldig, daarna moet iemand opnieuw worden getest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen