Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronapas bevalt Duitse horecaondernemers prima

Geplaatst opvrijdag 17 september 2021 - 20:24

Limburgse horecaondernemers zijn niet te spreken over de komst van de coronapas, die vanaf 25 september verplicht is als je horeca wilt bezoeken. Deze kost volgens hen tijd, personeel en is ongastvrij. Over de grens in Duitsland is de pas al dagelijkse praktijk, iets dat ondernemers daar prima bevalt.

Met de coronapas kun je aantonen dat je beide prikken hebt gehad, de laatste zes maanden genezen bent van corona of negatief getest bent in de laatste 24 uur.

Lees ook: Horeca ziet nieuwe maatregelen niet zitten: 'Maat is vol'

Nauwelijks meerwerk
In Heinsberg, vlak over de grens bij Roermond, zijn de ondernemers duidelijk. De coronapas is nauwelijks meerwerk. "Het eenmalig installeren kost misschien een kwartier. Daarna is het aan de klanten om de QR-code te scannen met hun telefoon en aan een medewerker te laten zien. Dat is het", zegt Michael Fritsch van café bagett.

Video: L1

In Nederland zou de regel ook op het terras gelden, in tegenstelling tot Duitsland. Hier stemde een meerderheid van de Kamer 17 september echter tegen, waardoor een coronapas op het terras niet verplicht is. Lees hier alle coronamaatregelen die vanaf 25 september gelden.

Controle is aan overheid
Het grootste deel van de horecaondernemers dat onze verslaggever spreekt in Heinsberg geeft aan dat de pas goed bevalt. De ondernemers die ontevreden zijn, vinden met name dat controle een taak van de overheid is en moet zijn.

"Ik snap dat je de regels moet accepteren maar wij hebben de autoriteit toch niet om de controle te doen? Wij moeten de mensen bedienen een een leuke tijd laten hebben maar we zijn toch geen politie? Het zou eenvoudiger zijn als de klant er zelf steeds mee aankwam, maar je merkt dat het personeel er steeds over moet beginnen. Vooral als het erg druk is hebben we er de tijd niet voor", vertelt Sonja Bizzon, medewerkster van Eiscafé Valentino.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen