Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronamaatregelen: wanneer mag je naar de buurlanden?

Geplaatst opdinsdag 6 april 2021 - 16:23

Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten vanaf dinsdag kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus. Mensen die naar België gaan moeten een verklaring op zak hebben.

De coronamaatregelen in Nederland en bij onze buurlanden veranderen op basis van de situatie in die landen en in ons land regelmatig. We maken de balans op: waar moet je rekening mee houden als je naar België of Duitsland gaat?

  • België

Reizen
Niet-essentiële reizen naar België zijn verboden. Reizen voor onder meer werk, studie, gezin, zorg en taken die onderdeel zijn van het dagelijks leven zijn wel toegestaan. Voorwaarde is wel dat je een verklaring op eer ingevuld en wel op zak hebt. Een negatieve coronatest is voor deze mensen niet nodig.

Winkels en mondkapjes
Essentiële winkels zijn open in België. Bij alle andere winkels kunnen mensen op afspraak terecht. Het dragen van een mondkapje is daar verplicht, net als op drukke plekken, in het openbaar vervoer, in religieuze gebouwen en op markten. Kappers en andere niet-medische contactberoepen zijn gesloten, net als de horeca. Tussen 29 maart en 18 april worden er in schoolgebouwen geen lessen gegeven.

Ten slotte geldt ook in België een avondklok. Tussen middernacht en 5:00 uur mogen mensen niet de straat op.

Lees ook: Nog geen versoepeling mogelijk: hoe zit dat over de grens?

  • Duitsland

Testen
Vanaf dinsdag bestempelt de Duitse federale overheid Nederland als een hoogrisicogebied vanwege het hoge aantal besmettingen hier. Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten nu kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus. Word je betrapt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, dan riskeer je een boete die uiteindelijk kan oplopen tot 25.000 euro.

Lees ook: Duitse politie controleert in grensgebied op negatieve test

Grensverkeer
Er gelden andere testregels voor Nederlanders die vanwege werk of studie regelmatig de grens oversteken. Hun test blijft in Noordrijn-Westfalen 72 uur geldig. Dat betekent dat zij zich in een werkweek twee keer moeten laten testen. Hetzelfde geldt voor mensen die minimaal twee maal per week de grens oversteken voor zorgtaken of familiebezoek. De Duitse politie controleert steekproefsgewijs of mensen een negatieve kunnen tonen. De GGD verstrekt geen testbewijzen hiervoor. Mensen kunnen zich bij een commerciële teststraat laten testen. Grenspendelaars kunnen zich in Duitsland laten testen, bijvoorbeeld bij de werkgever, school of een testlocatie in de buurt van de grens.

Reizigers uit Nederland moeten zich voor vertrek naar Duitsland ook registreren en na aankomst in quarantaine, al is dat laatste in Noordrijn-Westfalen niet vereist als mensen korter dan 24 uur blijven en een negatieve testuitslag hebben.

Andere uitzonderingen:

  • Ouders die dagelijks heen en weer reizen om hun minderjarige kinderen naar school te brengen, hoeven geen testuitslag te laten zien.
  • Voor bedrijven die de grens over moeten, zoals transportbedrijven, gelden uitzonderingen voor zowel de test- als aanmeldverplichting. Bij verblijf korter dan 72 uur is geen negatieve test nodig. Dat geldt ook voor het ophalen of laten repareren van een truck. Registratie hoeft pas bij een verblijf langer dan 24 uur.
  • Er geldt geen aanmeldplicht voor onder andere een doorreis en verblijf tot 24 uur.

Winkels en mondkapjes
In Noordrijn-Westfalen moeten mensen een medisch mondkapje dragen in openbare binnenruimtes, zoals winkels, op de werkplek en in het openbaar vervoer. Ook buiten waar veel mensen op een kleine oppervlakte samenkomen, is een mondkapje verplicht. De horeca is gesloten en scholen geven les op afstand.

Veel winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, apotheken, tuincentra en boekenwinkels zijn geopend. Bij andere winkels kan men op afspraak terecht.

Lees ook: Welk mondkapje moet je dragen in de buurlanden?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen