Overslaan en naar de inhoud gaan

'Coronamaatregelen per regio bekijken, niet per land'

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 9:38

Burgemeester Johan Tollenaere van de Belgische grensgemeente Maaseik pleit voor een regelgeving dat er per regio naar coronamaatregelen wordt gekeken. En niet alleen maar per land.

"Als de problemen voor Belgisch-Limburg en Nederlands-Limburg gelijk zijn, kan daar ook per regio naar worden gekeken", zei de burgemeester in gesprek met de L1 Nieuwsshow. "Dan hoef je niet naar grens te kijken."

Landsgrenzen
België heeft, net als Nederland, onlangs nog maar een keer duidelijk gemaakt dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Dat geldt ook voor grensverkeer. Tollenaere snapt dat deze oproep gedaan wordt, maar hij denkt dat mensen ook gezond verstand kunnen gebruiken. "Ik heb in de zomer wel eens gezegd dat het gevaarlijker is om naar Antwerpen te gaan dan naar Limburg. De regio Antwerpen was destijds code rood", zegt hij. "Daarom zou er regelgeving moeten komen dat er per regio wordt gekeken en niet per land. Dit is namelijk niet met landsgrenzen te regelen."

Carwash
Bij onze zuiderburen zijn de autowasstraten gesloten. Veel inwoners van Maaseik gaan daarom de grens over om hun auto te laten wassen. "Die carwash is volledig geautomatiseerd, dus eigenlijk is er geen enkel risico", zegt Tollenaere. Daarom is het volgens de burgemeester toch mogelijk om verantwoord en veilig de grens over te steken. Tanken in België is op die manier ook geen probleem. Dat kan immers ook zonder in contact te komen met andere mensen.

Regelgeving
Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat Europese landen onderling niet goed samenwerken op het gebied van het coronavirus. Dat merkt Tollenaere ook. "Zo stond er laatst verkeerde informatie over België op de website van de Veiligheidsregio. Dat gebeurt over en weer. En dat is niet goed. Daarom moet er regelgeving komen."

Lees ook: 'Samenwerking buurlanden faalt tijdens corona'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen