Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronamaatregelen: contactberoepen weer toegestaan

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 19:20

Alle contactberoepen zijn vanaf 3 maart weer toegestaan.

Dat kondigden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge dinsdag aan tijdens een persconferentie over de huidige coronasituatie en de coronamaatregelen.

Kijk hier de persconferentie terug.

Perspectief en derde golf
"We zijn op weg naar betere tijden, naar een stapsgewijze opening van de samenleving. Dat perspectief is er", zei premier Rutte. "We zitten in een ongelofelijk lastige situatie met de opmars van de Britse variant, de druk op ziekenhuizen en een onvermijdelijke derde golf. De cijfers stijgen alweer."

Risico nemen
"Hoe langer deze crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. We zijn het aardig zat aan het worden. De sociale, economische en psychologische gevolgen stapelen zich op. We proberen de negatieve gevolgen zo klein mogelijk te houden, met extra steun. We moeten daarom bereid zijn een beetje meer risico te nemen, beperkt en weloverwogen. Onder voorwaarden willen we weer een paar dingen mogelijk maken", aldus Rutte.

Contactberoepen
Eerder lekte al uit dat de kappers weer de deuren mogen openen, maar ook onder meer pedicures, schoonheidsspecialisten, rij-instructeurs en masseurs kunnen vanaf volgende week weer aan de slag. Dat geldt echter niet voor sekswerkers. Reserveren en een check-gesprek voorafgaand aan de afspraak zijn verplicht. Het gaat om een-op-een contacten. Daardoor is risico op besmetting beperkt.

Avondklok en bezoek
De avondklok blijft voorlopig gelden, tot de ochtend van 15 maart. Dan beginnen de Tweede Kamerverkiezingen. Ook is er nog steeds slechts een bezoeker per dag toegestaan.

Onderwijs
Het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gaan gedeeltelijk weer open. Vanaf 1 maart kunnen leerlingen in het voortgezet onderwijs minimaal een dag per week naar school voor lessen. Ze moeten ook anderhalve meter afstand houden en mondkapjes dragen. In het mbo kunnen studenten ook ongeveer een dag per week op locatie les volgen. Het hbo en universiteiten blijven voorlopig wel nog dicht. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang.

Sporten
Jongeren en personen tot 27 jaar mogen weer buiten sporten. Competitiewedstrijden mogen niet gehouden worden. Sportscholen blijven wel nog gesloten.

Winkels
Het is ook toegestaan om niet-essentiële winkels op afspraak te bezoeken. Tot nu toe was het alleen mogelijk om iets telefonisch of via internet te bestellen en dan bij de winkel op te halen. Mensen moeten zich minstens vier uur van tevoren hebben aangemeld. Op een verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk zijn, met een maximum van zes keer twee klanten per uur.

Heel spannend
"We doen hiermee iets heel spannends", zegt Rutte over de versoepelingen. "Verruiming is niet gratis. We zullen er alles aan doen het onderwijs niet nog een keer te sluiten. Het maatschappelijk belang is te groot. Alle andere opties van aanscherping liggen wel weer op tafel als de cijfers oplopen. We moeten ons dan ook extra goed houden aan de basisregels, zoals handen wassen, thuis werken, een mondkapje dragen en afstand houden."

We zijn er nog niet
Hugo de Jonge benadrukt dat we moeten waken voor een 'we zijn er bijna'-gevoel. "We zijn er niet en ook niet bijna." Wel zegt hij dat er in de zomer zo veel mensen gevaccineerd moeten zijn 'dat het een mooie zomer kan worden, met minder maatregelen en meer van wat het leven zo mooi maakt'.

De verlengde maatregelen gelden tot 15 maart. Op 8 maart is er opnieuw een persconferentie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen