Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronamaatregel: sneller investeren in infrastructuur

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 12:40

Het provinciebestuur wil projecten op het gebied van infrastructuur en mobiliteit veel sneller gaan uitvoeren. Het gaat om vervroegde investeringen van in totaal 100 tot maximaal 260 miljoen euro.

De projecten zouden uiterlijk in 2024 klaar moeten zijn.

Derde brief
Het plan staat in de derde brief van het provinciebestuur over provinciale maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis mee te helpen opvangen. Volgens het provinciebestuur geeft het naar voren halen van infra-investeringen in coronatijd een impuls aan de bouwsector, inclusief toeleverende industrie en adviesmarkt.

"Ook heeft het eerder aanbesteden een bredere positieve impuls op de regionale economie", zo staat in de brief.

Herinrichting
Projecten waar het concreet om gaat zijn de herinrichting van de N280 bij Leudal, de Wittemer Allee in de gemeente Gulpen-Wittem, de N271 tussen Plasmolen en Mook en de N270 in Venray. Die zouden een half jaar eerder gerealiseerd kunnen worden. Ook wordt gedacht aan het versneld aanleg van een randweg bij autofabriek VDL Nedcar in Born en het eerder opknappen van de rails op het traject van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM).

Fietspaden en verbindingen
Behalve om deze projecten wil het provinciebestuur ook inzetten op het sneller aanleggen of verbeteren van fietspaden- en verbindingen en het vroeger uitvoeren van beheer en onderhoud. Ook dertig procent van de geplande maatregelen om slimme en duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid te bevorderen zouden eerder klaar kunnen zijn.

LEF
Het provinciebestuur wil verder ook geld dat was gereserveerd voor nieuwe restauratieprojecten van monumenten al dit jaar investeren in plaats van in 2021. Ook naar archeologische projecten wordt gekeken evenals naar uitbreiding van het Limburgs Energie Fonds (LEF). Het LEF bestaat sinds 2013 en is bedoeld voor projecten op het gebied van duurzame energie, het hergebruik van producten en grondstoffen en de sanering van asbest.

90 miljoen
In het fonds zit nu zo’n 90 miljoen euro. Het gaat bij het LEF om leningen en niet om subsidies. Op het gebied van het openbaar vervoer (ov) denkt het provinciebestuur aan het eerder uitvoeren van projecten om het ov aantrekkelijker te maken, los van de dienstregeling. Dat gaat het bijvoorbeeld om het aanpassen van haltes, digitalisering en aantrekkelijker overstappunten. Daarvoor is 3,5 miljoen beschikbaar in de lopende concessieperiode van vervoerder Arriva. Die loopt tot en met 2031.

Vrijdag vergadert het Limburgs Parlement over het provinciale corona-beleid. Aan die vergadering nemen alleen de elf fractievoorzitters deel.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen