Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronaklap voor Limburgse musea, maar bang zijn ze niet

Geplaatst opzaterdag 26 september 2020 - 7:30

Ondanks dat een stuk minder mensen de weg naar het museum weten te vinden zien de grote drie Limburgse musea de toekomst met vertrouwen tegemoet.

De Museumvereniging luidt landelijk de noodklok over de drastisch teruglopende bezoekersaantallen en vrezen dat een aantal musea het niet zal overleven. De Limburgse musea delen dat beeld gedeeltelijk. Ze hebben dit jaar weliswaar fors minder bezoekers verwelkomd, maar vrezen niet voor het voortbestaan van de musea.

Minder uitgaven
"
Enerzijds heb je minder inkomsten, maar je uitgaven zijn ook lager doordat projecten worden uitgesteld of geannuleerd", zegt Stijn Huijts, artistiek directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Het museum heeft door de coronacrisis een kwart minder bezoekers verwelkomd. De verminderde bezoekersaantallen in combinatie met het wegvallen van inkomsten uit zaalverhuur, museumshop en horeca levert een inkomstenderving van ongeveer 4 ton op.

Reorganisatie
Het Continium Discovery Center in Kerkrade beleefde een goede zomer, maar ziet in september de bezoekersaantallen stevig terugvallen. "Dat komt gedeeltelijk door het wegvallen van toeristen die er in de zomer waren, maar ook doordat grote groepen zoals scholieren wegblijven", zegt directeur Hans Gubbels.

Het museum heeft onlangs gereorganiseerd waardoor negen medewerkers hun baan kwijt raakten. Directe aanleiding was het wegvallen van een aanvullende subsidie van 1,6 miljoen euro. Door de reorganisatie heeft het museum naar eigen zeggen voor de komende vier jaar een sluitende begroting, waarmee geanticipeerd is op teruglopende bezoekersaantallen vanwege corona.

Lees ook: Directeur Museumplein Limburg: 'We gaan mensen ontslaan'

Veiliger dan supermarkt
Het Limburgs Museum in Venlo zag het bezoekersaantal dit jaar halveren ten opzichte van het jaar ervoor. Toch is ook dit museum positief gestemd over de toekomst.

"Er komt in oktober een mooie tentoonstelling aan waardoor we hopen dat dat bezoekers aantrek", zegt directeur Bert Mennings. "Ze hebben hier alle ruimte, het is hier veiliger dan in de supermarkt."

Ondanks dat het Limburgs Museum de eerste golf goed heeft weten te doorstaan, maakt Mennings zich wel zorgen over een eventuele tweede golf. "Als dat betekent dat we weer helemaal op slot moeten, zal het niet het einde betekenen van het museum, maar het zou wel een enorme impact hebben."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen