Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronaklap voor Limburgse musea, maar bang zijn ze niet

Geplaatst opzaterdag 26 september 2020 - 7:30

Ondanks dat een stuk minder mensen de weg naar het museum weten te vinden zien de grote drie Limburgse musea de toekomst met vertrouwen tegemoet.

De Museumvereniging luidt landelijk de noodklok over de drastisch teruglopende bezoekersaantallen en vrezen dat een aantal musea het niet zal overleven. De Limburgse musea delen dat beeld gedeeltelijk. Ze hebben dit jaar weliswaar fors minder bezoekers verwelkomd, maar vrezen niet voor het voortbestaan van de musea.

Minder uitgaven
"
Enerzijds heb je minder inkomsten, maar je uitgaven zijn ook lager doordat projecten worden uitgesteld of geannuleerd", zegt Stijn Huijts, artistiek directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Het museum heeft door de coronacrisis een kwart minder bezoekers verwelkomd. De verminderde bezoekersaantallen in combinatie met het wegvallen van inkomsten uit zaalverhuur, museumshop en horeca levert een inkomstenderving van ongeveer 4 ton op.

Reorganisatie
Het Continium Discovery Center in Kerkrade beleefde een goede zomer, maar ziet in september de bezoekersaantallen stevig terugvallen. "Dat komt gedeeltelijk door het wegvallen van toeristen die er in de zomer waren, maar ook doordat grote groepen zoals scholieren wegblijven", zegt directeur Hans Gubbels.

Het museum heeft onlangs gereorganiseerd waardoor negen medewerkers hun baan kwijt raakten. Directe aanleiding was het wegvallen van een aanvullende subsidie van 1,6 miljoen euro. Door de reorganisatie heeft het museum naar eigen zeggen voor de komende vier jaar een sluitende begroting, waarmee geanticipeerd is op teruglopende bezoekersaantallen vanwege corona.

Lees ook: Directeur Museumplein Limburg: 'We gaan mensen ontslaan'

Veiliger dan supermarkt
Het Limburgs Museum in Venlo zag het bezoekersaantal dit jaar halveren ten opzichte van het jaar ervoor. Toch is ook dit museum positief gestemd over de toekomst.

"Er komt in oktober een mooie tentoonstelling aan waardoor we hopen dat dat bezoekers aantrek", zegt directeur Bert Mennings. "Ze hebben hier alle ruimte, het is hier veiliger dan in de supermarkt."

Ondanks dat het Limburgs Museum de eerste golf goed heeft weten te doorstaan, maakt Mennings zich wel zorgen over een eventuele tweede golf. "Als dat betekent dat we weer helemaal op slot moeten, zal het niet het einde betekenen van het museum, maar het zou wel een enorme impact hebben."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen