Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronahaard Kessel: deceptie na een 'geweldige avond'

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 22:31

Kessel wordt begin 2020 keihard geraakt door het coronavirus. Wanneer blijkt dat de brandhaard het gevolg is van een benefietconcert, komt het dorp onder een vergrootglas te liggen.

Aan het begin van de coronacrisis steekt Kessel met de besmettingscijfers met kop en schouders uit boven de rest van Limburg. Veel kritiek en onrust zijn het gevolg. "Er waren hier zo veel doden, we hadden geen tijd voor die onzin."

Video: L1

Kessel op zien Bes
Eric Zeelen houdt op 5 maart 2020 een benefietconcert om geld op te halen voor een dorpsgenote met de spierziekte ALS. De Kesselse gemeenschap komt op deze avond met enkele honderden mensen samen in gemeenschapshuis De Paort. Op dat moment is er in Nederland nog geen sprake van een coronabeleid, hoewel de dreiging eind februari toeneemt door een besmetting over de Duitse grens, in Selfkant.

Tegen de verwachting in steekt het virus daar niet meteen de grens over, maar duikt het onder meer op in Kessel. Dit gebeurt vlak na de benefietavond. Hierna rijzen de besmettingscijfers de pan uit. Tijdens de eerste coronagolf heeft de gemeente Peel en Maas de meeste ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners van heel Nederland. In Amsterdam waren dit er destijds 50, in Kessel 313.

Brandhaard
De Kesselse besmettingshaard blijft niet onopgemerkt. Er ontstaat veel ophef na een uitzending van Avondgasten van L1 waarin Noortje Bouwmeester, hoofd infectieziektenbestrijding bij GGD Noord-Limburg, een link legt tussen de brandhaard en het benefietconcert. "Het is mogelijk dat dat het moment is geweest waarop het coronavirus zich verspreid heeft", stelt Bouwmeester.

Haar uitspraak zorgt ervoor dat het dorp onder een vergrootglas komt te liggen. Er klinkt veel kritiek op de benefietavond. Volgens Zeelen onterecht, omdat er op dat moment nog geen maatregelen van kracht waren. "Er werd opeens heel veel over ons geroepen en daar heb ik echt wakker van gelegen", zegt hij hierover. "Maar we kunnen onszelf niks verwijten." De organisator benadrukt dat het dorp op dat moment niks wist over de ernst van het coronavirus.

Sterfte
Na het concert volgt een zware tijd voor de Kesselnaren. De besmettingen worden veel inwoners fataal. "Doorgaans heb ik 22 uitvaarten per jaar; nu zijn het er 30 per maand", vertelt de Kesselse pastoor Louis Verhaag* in het voorjaar van 2020. Voor Eric Zeelen zijn het veelal ouders van vrienden, die hij weg ziet vallen. "Weliswaar mensen op leeftijd, maar voorheen nog erg vitaal." Het veroorzaakt grote schrik bij de dorpsbewoners. "Normaal zat de kerk volgeladen bij een overledene. Dat dat door corona niet mocht, maakte het nog zwaarder", gaat de organisator verder.

2021
In het voorjaar van 2021 lijkt de rust wedergekeerd in het dorp aan de Maas. Het explosieve aantal besmettingen en sterfgevallen lijkt verleden tijd. Langzaam probeert de gemeenschap zich na de storm van 2020 te herpakken, in de hoop de ellende uiteindelijk samen af te sluiten. Het liefst op de manier hoe het allemaal begon: "een geweldige avond met elkaar".

*Pastoor Louis Verhaag overleed op 1 juni 2020 aan een hartaanval. Hij is 82 jaar geworden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen