Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronagolf in Meerssen na feestmiddag met 180 senioren

Geplaatst opwoensdag 20 oktober 2021 - 19:02

Zeker tien bewoners van zorgcentrum Beukeloord in Meerssen zijn besmet geraakt met corona na een feestmiddag met meer dan 180 senioren in het plaatselijke gemeenschapshuis. Eén bewoner is aan het virus overleden.

Na de feestmiddag in de Stip op 2 oktober testten minstens zeven bezoekers positief op corona. Zij zouden enkele tientallen andere bezoekers besmet hebben, maar de GGD Zuid-Limburg kan dat niet bevestigen omdat er geen contactonderzoek is gedaan. Bij de feestmiddag in de Stip waren ook enkele bewoners van Beukeloord aanwezig. Inmiddels zijn meer dan tien bewoners en personeelsleden van het verzorgingshuis besmet.

Koploper
In de gemeente Meerssen zijn volgens het RIVM in de periode 6 oktober tot en met 19 oktober 122 mensen positief getest. Daarmee is de gemeente koploper in Zuid-Limburg. De periode daarvoor werden 35 inwoners positief getest. De afgelopen twee weken werden drie Meerssenaren opgenomen in het ziekenhuis.

Video L1/Meer Vandaag

Als gevolg van deze besmettingen is besloten om het geplande Oktoberfeest dat op 20 oktober in het gemeenschapshuis plaats zou vinden, te schrappen.

Code
De bezoekers van de Stip waren allemaal gevaccineerd of hadden zich laten testen. Aan de deur werd gecontroleerd op de QR-code. Ook moesten de aanwezigen blijven zitten. Hoewel alles erop wijst dat de uitbraak in Beukeloord een gevolg is van de besmettingen tijdens de feestmiddag in de Stip, kan de GGD dat niet bevestigen. Bestuurslid Guido Biesmans van zorgkoepel Envida wil die link evenmin leggen.

Jef Conings, organisator van de seniorenmiddag zegt niet te weten wie de besmettingsbron van Beukeloord is. "Het kan ook zijn dat ze het bij de groenteboer of slager hebben opgelopen."

Zorgelijk
De situatie in Beukeloord, waar 51 senioren wonen, is volgens Envida zorgelijk. Er gelden strenge maatregelen. De besmette bewoners mogen geen bezoek ontvangen en voor de anderen geldt één bezoek per dag tussen 14:30 en 16:00u. In het gebouw moeten mondkapjes worden gedragen. Van dag tot dag wordt bekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden.

Volgens de dochter van de overleden bewoner van Beukeloord is corona haar vader fataal geworden. Envida kan dat niet bevestigen. Directeur verpleegzorg van Envida Guido Biesmans zegt wel dat vaccinatie tegen het coronavirus nooit betekent dat je voor 100 procent veilig bent. "Naarmate je ouder bent, neemt die bescherming af. Dus al is een bewoner gevaccineerd, hij of zij kan nog altijd ziek worden. Misschien niet zo heftig als voor de vaccinatie maar zelfs een milde vorm van covid kan voor iemand met een zeer zwakke gezondheid fataal worden."

Zorg onder druk
Volgens een medewerkster van Beukeloord, die lokale omroep Meer Vandaag sprak, zijn de meeste bewoners erg ziek. “De meeste mensen komen er wel bovenop, want ze zijn gevaccineerd", vertelt de medewerkster. Het is de eerste keer dat er corona in het verzorgingstehuis is vastgesteld. “Je kunt het vergelijken met een zware griep.”

Bestuurslid Biesmans van Envida laat weten dat de zorg voor de bewoners van Beukeloord door de coronauitbraak onder druk staat. "We schalen de zorg af en medewerkers van andere instellingen komen helpen", vertelt hij. "We hebben het dringende advies gegeven om de 1,5 meter aan te houden. Als de situatie zo herhaalt, dan kan ik niet garanderen dat we eenzelfde situatie krijgen als vorig jaar." Of de zieke bewoners gevaccineerd zijn is nog niet bekend. "Voor zover ik weet is de vaccinatiegraad onder de bewoners groot."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen