Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronafilms huisarts Meijel terecht verwijderd door YouTube

Geplaatst opwoensdag 9 september 2020 - 16:36

YouTube had het recht om de coronafilmpjes van de Meijelse huisarts Rob Elens te verwijderen en hoeft die ook niet terug te plaatsen.

Dat is het oordeel van de rechtbank in Amsterdam die woensdag het vonnis publiceerde.

In de video's, die op 29 mei en 3 juli geplaatst werden, beweerde de huisarts dat hij coronapatiënten heeft genezen met een omstreden malariamedicijn en vertelde hij over deze behandeling. Op 2 juni, respectievelijk 5 juli verwijderde YouTube de video's.

Fake news
Nadat YouTube de video van het internet haalde, sleepte Elens het bedrijf voor de rechter, Dat deed hij samen met de Amsterdamse ondernemer Ab Gietelink die de video's op het platform plaatste. Zij vonden dat de verwijdering door YouTube indruist tegen de vrijheid van meningsuiting. De rechtbank oordeelde echter dat de informatie in de video's desinformatie - fake news - is. Op grond daarvan mocht het videoplatform het filmpje verwijderen.

Lees ook: Meijelse huisarts blijft strijdbaar voor coronamedicijn

Vrijheid van meningsuiting
YouTube trekt een grens bij het verspreiden van 'onjuiste, schadelijke en gevaarlijke informatie'. De rechter concludeerde dat dit geen inbreuk op de vrijheid van meningsuiting is. Volgens het videoplatform zit dat soort informatie in de video's van Elens.

Het filmpje gaat over het medicijn hydroxychloroquine dat doorgaans wordt gebruikt om malaria te behandelen. Volgens de Meijelse arts heeft hij er tien coronapatiënten mee genezen. Er is veel discussie over het middel in de wetenschappelijke wereld. Volgens deskundigen werkt het niet tegen het coronavirus en kan het zelfs gevaarlijk zijn bij verkeerd gebruik.

Onjuiste informatie
"Een arts die zonder sluitend bewijs en wetenschappelijk onderbouwde tests claimt dat hydroxychloroquine of een alternatief middel - dat zonder recept te verkrijgen is - werkt, licht het publiek onjuist voor", aldus de rechtbank.

Als de huisarts over het onderwerp een maatschappelijk debat had willen voeren, dan had hij zijn stellingen genuanceerder moeten brengen. "Zoals het in de interviews door Elens is verwoord, vormt het geen onderdeel van het debat, hetgeen YouTube wel zou hebben toegelaten, maar bevatten zijn uitlatingen onjuiste informatie die mogelijk schadelijk en gevaarlijk is. Juist als arts dient hij zich dit te realiseren."

Kosten
Naar aanleiding van de uitspraak moeten Elens en Gietelink de proceskosten ter waarde van ruim 1600 euro voor hun rekening nemen.

Censuur
Elens had deze uitspraak wel verwacht, zegt hij tegen L1, maar blijft bij zijn standpunten. Volgens hem is het verwijderen van de video's censuur. Ook vindt hij dat YouTube met twee maten meet, omdat soortgelijke filmpjes er wel nog op zouden staan. Hij neemt echter geen juridische vervolgstappen. Ook blijft hij zijn standpunten delen, maar dan via andere kanalen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen