Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronadrukte: Zuyderland sluit opnieuw operatiekamers

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 10:45

Zuyderland heeft met ingang van dinsdag opnieuw een aantal operatiekamers gesloten. Het operatiepersoneel is nodig om coronapatiënten op de intensive care te helpen.

De ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen schalen daarmee de reguliere zorg nog verder af. "We hadden nog tien van de negentien operatiekamers open. Dinsdag gaan er twee extra dicht. En woensdag ook", bevestigt een woordvoerder van Zuyderland.

Per dag, per bed
De mogelijkheden voor het sluiten van operatiekamers worden per dag bekeken, legt de woordvoerder uit. "We kijken echt per bed, per patiënt. En we proberen de zorg zo efficiënt mogelijk in te plannen." Vanaf donderdag hoopt het ziekenhuis weer over de tien operatiekamers te beschikken die tot dinsdag open waren.

Afschalen
Door de sluiting van de operatiekamers wordt steeds meer reguliere zorg in de ziekenhuizen uitgesteld. "Het gaat om mensen die bijvoorbeeld wachten op een nieuwe knie of heup. We zijn de laatste van dat soort operaties aan het doorschuiven", weet Jongen.

Door de sluiting wordt het 'stuwmeer' aan uitgestelde zorg steeds groter. De wachtlijst van patiënten die wachten op een ingreep in de reguliere zorg is inmiddels opgelopen tot zo'n 5.000 mensen, rekent de woordvoerder voor.

Lees ook: Zuyderland sluit operatiekamers: 'Het geeft veel onrust'

Zorgwekkend
De situatie in het ziekenhuis is zorgwekkend, vindt Jongen. "Op dit moment kunnen we alle spoedzorg nog doen. Alleen de zogenoemde 'groene zorg' wordt uitgesteld, maar we schuiven wel steeds verder richting de minder groene zorg."

De Zuyderland ziekenhuizen hebben 44 ic-bedden. "Nu worden 32 bedden bezet door coronapatiënten. We hebben nog drie bedden vrij. Dat is niet veel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen