Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis vertraagt plannen voor duurzame energie

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 17:54

Het conceptplan voor de overgang naar duurzame energie in Limburg loopt maximaal vier maanden vertraging op.

De plannen hoeven nu pas op 1 oktober klaar te zijn in plaats van op 1 juni. Dat is het gevolg van de coronacrisis.

Regionale Energiestrategie
In totaal moeten dertig regio's in Nederland een zogeheten Regionale Energiestrategie (RES) opstellen. Limburg telt er twee: eentje voor Noord- en Midden-Limburg en eentje voor Zuid-Limburg. In de plannen komt vooral te staan waar zonne- en windparken moeten komen.

Draagvlak kan niet besproken worden
Door de coronamaatregelen vergaderen veel gemeenteraden (voorlopig) niet en kunnen er geen bijeenkomsten met omwonenden worden gehouden. Terwijl draagvlak in ieder geval in Limburg één van de essentiële voorwaarden is. Naast de haalbaarheid en betaalbaarheid. Daarom heeft minister Eric Wiebes (VVD) nu uitstel verleend voor het conceptplan aan de dertig RES-regios.

Conceptplan
Of het uiteindelijk tot veel vertraging leidt, is nog onduidelijk. De afspraak is dat het Planbureau voor de Leefomgeving de concepten bekijkt. De plannen zouden dan op 1 maart 2021 definitief moeten worden vastgesteld. Dat lijkt nu niet meer haalbaar. Wel is de RES-regio's gevraagd om voor 1 juni een voorlopig concept in te leveren om zo het tijdverlies te beperken.

De RES wordt in Limburg opgesteld door gemeenten, de provincie en het Waterschap Limburg.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen