De coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Steeds meer jongeren voelen zich namelijk eenzaam door alle maatregelen.
"Ik had net weer mijn sociale contacten opgepakt en begon net weer op te bloeien. Toen kwam de coronacrisis", vertelt Rick Koll.
Niet de enige
Rick is niet de enige die zich eenzaam voelt. Vaak wordt eenzaamheid in verband gebracht met ouderen, maar juist nu door de crisis zijn er steeds meer jongeren die eenzaam zijn. Sophie Leijdesdorff is psycholoog bij @Ease: een inloopplek waar jongeren terecht kunnen om te praten over hun problemen. Zij erkent dat meer jongeren nu eenzaam zijn. "Als je op jezelf woont en je moet zoveel mogelijk binnenblijven, dan ben je snel alleen. En je kunt ook eenzaam zijn als je niet alleen bent, bijvoorbeeld als je in een moeilijke thuissituatie zit."
Eerste weken
Vooral de eerste weken waren voor de 30-jarige Rick uit Heerlen moeilijk. Zijn eenzaamheid begon op zijn achttiende doordat zijn ouders gingen scheiden en hij daardoor veel alleen deed. Aan het begin van de crisis was hij was bang om weer eenzaam te zijn. Waar hij bang voor was, gebeurde ook: de eenzaamheid kwam terug. Zijn werk hield op en hij kon zijn vrienden en collega's niet meer zien. Daarbij kon hij zijn zieke moeder, die kanker heeft, ook niet meer bezoeken.
Praten
"Het is moeilijk om erover te praten, maar praten helpt", zegt Leijdesdorff. Bij de jongereninloopplek kunnen ze nu geen face-to-face gesprekken voeren met jongeren. "We helpen jongeren via de chat en telefonisch." Rick werkt als ervaringsdeskundige bij @Ease. Deze plek betekent veel voor hem. Net voor de coronacrisis kwam hij zijn eenzaamheid weer te boven toen hij er vrijwilligerswerk ging doen. "Ze hebben me altijd gesteund. Als ik hun niet had, dan weet ik niet wat er was gebeurd", vertelt hij.
Verademing
Nu krabbelt hij langzaam weer op, onder meer door de videovergaderingen met zijn collega's. De versoepelingen zijn een verademing voor hem. Hij kijkt vooral uit naar het weer kunnen samenwerken met zijn collega's op kantoor.