Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis slaat hard toe: aantal banen daalt fors

Geplaatst opvrijdag 14 augustus 2020 - 6:00

Het aantal banen in Nederland is in het tweede kwartaal met 322.000 afgenomen. Dat is een daling van 3 procent vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar.

De banengroei van de afgelopen twee jaar wordt hiermee tenietgedaan.

Uitzendbranche
In Nederland zijn nu ruim 10,5 miljoen banen, zo meldt CBS. Door de coronacrisis verdwenen vooral veel banen in de uitzendbranche (-130.000) en in handel, vervoer en horeca (-123.000). Limburg heeft ruim 500.000 banen. Hoeveel banen hier de afgelopen maanden verdwenen zijn, kon het CBS nog niet zeggen.

Dan maar zzp'er
Niet iedereen die zijn baan verloor, is nu werkloos. Een deel van de mensen vond een andere baan. Daarnaast zijn ook mensen gestopt met zoeken naar werk of zijn met pensioen gegaan. Ook zijn er mensen als zelfstandige aan de slag gegaan. Het aantal zzp'ers nam toe met 12.000. In april, mei en juni waren in ons land gemiddeld 349.000 mensen werkloos. Dat is een stijging van 26 procent. Het werkloosheidspercentage nam daardoor toe van 3,0 naar 3,8 procent. Nog nooit eerder liep de werkloosheid zo snel op.

Video: CBS

Minder vacatures
De crisis is ook op de vacaturemarkt merkbaar. De afgelopen jaren nam het aantal vacatures alleen maar toe en was er sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Daar is nu geen sprake meer van. Het aantal openstaande vacatures in Nederland daalde in het afgelopen half jaar met 30 procent. Van 286.000 eind 2019 naar 200.000 vacatures nu. Daardoor zijn er nu 57 vacatures per 100 werklozen. Dat was in het eerste kwartaal nog 81.

Lees ook: UWV: arbeidsmarkt gaat de komende tijd niet verbeteren

Limburg
Uit cijfers van het UWV bleek eerder dat het aantal vacatures in Limburg eind juni met zo'n 30 procent was gedaald. Na de versoepeling van de coronamaatregelen, nam het aantal vacatures weer toe. Vooral de vraag naar horecapersoneel steeg volgens de uitkeringsinstantie weer. In Limburg zijn nu ongeveer 7500 vacatures. Dat was eind 2019 nog ruim 12.000. Vooral in sectoren als zorg, handel en ICT is nog vraag naar nieuw personeel.

Minder uren
Door de coronacrisis werden ook minder uren gewerkt. We werkten met zijn allen 3,2 miljard uur. Dat is een daling van 6,1 procent vergeleken met het eerste kwartaal. Dat komt niet alleen door de krimp van het aantal banen. Door de crisis werkten veel werknemers ook minder uren omdat bedrijven tijdelijk dicht gingen. Hoewel het aantal banen fors is afgenomen en de werkloosheid groeit, blijft het aantal mensen met een WW-uitkering in Limburg tot nu toe stabiel. Veel jongeren hebben hun baan verloren. Die komen vaak niet in aanmerking voor een uitkering.

Lees ook: Limburgse economie in coronatijd: stilte voor de storm?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen