Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis slaat hard toe: aantal banen daalt fors

Geplaatst opvrijdag 14 augustus 2020 - 6:00

Het aantal banen in Nederland is in het tweede kwartaal met 322.000 afgenomen. Dat is een daling van 3 procent vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar.

De banengroei van de afgelopen twee jaar wordt hiermee tenietgedaan.

Uitzendbranche
In Nederland zijn nu ruim 10,5 miljoen banen, zo meldt CBS. Door de coronacrisis verdwenen vooral veel banen in de uitzendbranche (-130.000) en in handel, vervoer en horeca (-123.000). Limburg heeft ruim 500.000 banen. Hoeveel banen hier de afgelopen maanden verdwenen zijn, kon het CBS nog niet zeggen.

Dan maar zzp'er
Niet iedereen die zijn baan verloor, is nu werkloos. Een deel van de mensen vond een andere baan. Daarnaast zijn ook mensen gestopt met zoeken naar werk of zijn met pensioen gegaan. Ook zijn er mensen als zelfstandige aan de slag gegaan. Het aantal zzp'ers nam toe met 12.000. In april, mei en juni waren in ons land gemiddeld 349.000 mensen werkloos. Dat is een stijging van 26 procent. Het werkloosheidspercentage nam daardoor toe van 3,0 naar 3,8 procent. Nog nooit eerder liep de werkloosheid zo snel op.

Video: CBS

Minder vacatures
De crisis is ook op de vacaturemarkt merkbaar. De afgelopen jaren nam het aantal vacatures alleen maar toe en was er sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Daar is nu geen sprake meer van. Het aantal openstaande vacatures in Nederland daalde in het afgelopen half jaar met 30 procent. Van 286.000 eind 2019 naar 200.000 vacatures nu. Daardoor zijn er nu 57 vacatures per 100 werklozen. Dat was in het eerste kwartaal nog 81.

Lees ook: UWV: arbeidsmarkt gaat de komende tijd niet verbeteren

Limburg
Uit cijfers van het UWV bleek eerder dat het aantal vacatures in Limburg eind juni met zo'n 30 procent was gedaald. Na de versoepeling van de coronamaatregelen, nam het aantal vacatures weer toe. Vooral de vraag naar horecapersoneel steeg volgens de uitkeringsinstantie weer. In Limburg zijn nu ongeveer 7500 vacatures. Dat was eind 2019 nog ruim 12.000. Vooral in sectoren als zorg, handel en ICT is nog vraag naar nieuw personeel.

Minder uren
Door de coronacrisis werden ook minder uren gewerkt. We werkten met zijn allen 3,2 miljard uur. Dat is een daling van 6,1 procent vergeleken met het eerste kwartaal. Dat komt niet alleen door de krimp van het aantal banen. Door de crisis werkten veel werknemers ook minder uren omdat bedrijven tijdelijk dicht gingen. Hoewel het aantal banen fors is afgenomen en de werkloosheid groeit, blijft het aantal mensen met een WW-uitkering in Limburg tot nu toe stabiel. Veel jongeren hebben hun baan verloren. Die komen vaak niet in aanmerking voor een uitkering.

Lees ook: Limburgse economie in coronatijd: stilte voor de storm?

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen