Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis heeft weinig invloed op stemgedrag Limburgers

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 6:00

Het rondwarende coronavirus lijkt geen grote gevolgen te hebben voor het stemgedrag van de Limburgers. Zo'n 68,3 procent van de provinciegenoten geeft aan dat de coronacrisis hun keuze voor de komende Tweede Kamerverkiezingen niet heeft beïnvloed.

Dat blijkt uit de enquête Staat van Limburg van onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1.

Trouw
Het merendeel van de Limburgers lijkt trouw te blijven aan hun politieke kleur. Als we dan gaan kijken naar de mensen die wél anders gaan stemmen, zien we dat in Noord-Limburg 27,9 procent van de mensen aangeeft dat hun stemgedrag is veranderd door de coronacrisis. In Midden-Limburg ligt dat op 30,3 procent en in Zuid-Limburg zijn de meeste mensen van partij geswitcht: 34,4 procent.

Rechtse partijen
Limburgers lijken wel een duidelijke voorkeur te hebben voor rechtse partijen zoals Forum voor Democratie (Fvd), PVV en VVD. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan op een rechtse partij te stemmen. In Zuid-Limburg wonen de meeste mensen die van plan zijn op GroenLinks, PvdA of SP te stemmen: 25,6 procent en in Midden-Limburg geven de meeste mensen aan voor middenpartijen zoals D66 of CDA te gaan.

2017
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 kreeg de PVV van Geert Wilders in Limburg de meeste stemmen. 132.574 Limburgse kiezers stemden op de partij van de uit Venlo afkomstige politicus, dat is 19,5 procent van de stemmen. De VVD werd in onze provincie tweede met 17,9 procent van de stemmen en het CDA derde (14,9 procent).

In totaal brachten 682.390 Limburgers een stem uit.

Tweede Kamerverkiezingen
Op 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In totaal doen 37 partijen mee met de verkiezingen. Dat is een naoorlogs record. Vanwege het coronavirus heeft een aantal gemeenten maatregelen getroffen zodat iedereen veilig naar de stembus kan. Zo wordt er in Roermond bijvoorbeeld een mobiele stembus ingezet die op verschillende locaties stopt.

Lees ook: Bezetting stembureaus Zuid-Limburg op orde

Voetnoot onderzoek
Aan de enquête deden driehonderd Limburgers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor geslacht, leeftijd en spreiding over de provincie. Ook is er gelet op het percentage werkzame mensen en in welke sector ze werken.

De resultaten zijn daardoor volgens het onderzoeksbureau een goede afspiegeling van de 'gemiddelde' Limburger van 18 jaar en ouder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen