Overslaan en naar de inhoud gaan

'Coronacrisis bedreigt ook de mentale gezondheid'

Geplaatst opdinsdag 24 maart 2020 - 19:49

Overprikkeling, eenzaamheid en depressie liggen op de loer door de coronacrisis.

Dat zegt psycholoog Arjan Bos van de Open Universiteit in Heerlen dinsdagavond in het tv-programma AvondGasten op L1.

Overprikkeling
Als je de hele dag wordt overspoeld door berichten over corona, kan dat je leven gaan beheersen. Het is daarom volgens Bos raadzaam om betrouwbare nieuwsbronnen te selecteren en het nieuws te doseren. "Sommige mensen raken overprikkeld en gaan ervan piekeren." Volgens Bos is deze crisis en de manier waarop deze ons leven beïnvloedt een stressvolle situatie die we niet zelf onder controle hebben. "En dat is beangstigend."

Controle houden
Volgens de psycholoog is daar wel iets aan te doen. "Richt je op dingen waar je wel controle over hebt: hou je aan de hygiënemaatregelen, neem voldoende rustmomenten, bouw regelmaat in als je voortdurend thuis zit, eet gezond en beweeg genoeg".

Extra beperkingen
Het kabinet kondigde maandagavond extra beperkingen af, die gelden tot 1 juni. Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven, en als ze toch de deur uitgaan anderhalve meter afstand houden tot andere mensen. Alle bijeenkomsten zijn verboden, ongeacht het aantal bezoekers. Ook worden mensen opgeroepen groepen te mijden. Wie verkouden is, wordt geacht in huis te blijven en als er iemand in het gezin koorts heeft, moet de rest van het gezin ook binnenblijven.

Lees ook: Nieuwe maatregelen tegen corona scherper én langer

Duidelijkheid
De extra maatregelen beperken ons natuurlijk nog meer in onze bewegingsvrijheid. Maar toch zit er volgens Bos ook een goede kant aan; ze scheppen namelijk duidelijkheid. "Je weet aan welke regels je je moet houden. Ook psychologisch is het goed, want het bereidt ons erop voor dat het misschien wel langer gaat duren. We moeten ervan doordrongen raken dat het serieus is. En duidelijkheid is in deze situatie echt belangrijk."

Eenzaamheid en depressie
Meer mensen zijn nu aan huis gekluisterd, terwijl mensen in principe sociale wezens zijn en anderen nodig hebben. Voor ouderen geldt dat nog meer. Onder normale omstandigheden is al 15 procent van de 85-plussers eenzaam. Bij de 90-plussers ligt dat percentage nog veel hoger. En juist in verzorgingshuizen is nu geen bezoek meer toegestaan om deze kwetsbare groep mensen te beschermen tegen besmetting met corona. "En wie zich eenzaam voelt, heeft meer kans op een depressie", aldus Bos.

Basisbehoeften
"Mensen hebben drie basisbehoeften: autonomie (zelf de baas zijn over je leven), sociale relaties en competentie, ofwel gevoel van eigenwaarde. En die drie behoeften worden door deze crisis allemaal op de proef gesteld." Mensen kunnen daardoor het bedreigende gevoel krijgen dat ze de controle kwijtraken. Daarom is het volgens Bos vooral zaak je te richten op dingen waar je wel controle over hebt.

Hamsteren
Hamsteren is volgens Bos een van de aspecten waardoor mensen controle over hun leven proberen te houden. Dat er in het begin van de crisis vooral wc-papier werd gehamsterd, is volgens Bos mogelijk te wijten aan kopieergedrag. "Hij gaat wc-papier inslaan, dus dat zal dan wel nodig zijn en dan ga ik dat ook maar doen."

Walging
In tijden van ziektes en pandemieën zijn mensen ook gevoeliger voor walging: de toename van de verkopen van zeep en andere hygiëneproducten, zoals toiletpapier, kan ook van daaruit verklaard worden, aldus de psycholoog.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen