Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacijfers: Limburg de grootste brandhaard van het land

Geplaatst opdinsdag 6 april 2021 - 16:20

Limburg is de afgelopen week de provincie met relatief de meeste coronabesmettingen. Dat komt vooral door het grote aantal besmettingen in Noord- en Midden-Limburg.

Ten opzichte van het inwonertal verspreidt het coronavirus zich in onze provincie het snelst met 332,90 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers van de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Verschil noord en zuid
De verschillen tussen het noorden en het zuiden blijven groot. Het verzorgingsgebied van GGD Limburg-Noord is de afgelopen week zelfs de grootste brandhaard van het land met 419,41 besmettingen per 100.000 inwoners. In Zuid-Limburg ligt dat beduidend lager met 257,56 besmettingen per 100.000 inwoners.

Als we op gemeenteniveau kijken zijn in Beesel naar verhouding de meeste mensen besmet geraakt: 585,92 per 100.00 inwoners. Venlo (559,94), Roerdalen (554,14) en Roermond (528,72) volgen.

Derde piek
"We zien dat het aantal testen toeneemt en dat in week 11 tot en met 13 ook het aantal besmettingen in Noord- en Midden-Limburg oploopt", vertelt Hans Buskes, woordvoerder GGD Limburg-Noord. "Het stijgt al een tijdje gestaag. Dat betekent dat we in de derde piek zitten." De GGD heeft geen zicht op waarom het aantal in Noord-Limburg hoger ligt dan in andere regio's. "Het is lastig om te onderzoeken omdat het van zoveel verschillende factoren kan afhangen. Het is vaak lastig om de vinger op de zere plek te leggen." Net als landelijk ziet ook hier de GGD dat het aantal jongeren dat zich laat testen toeneemt, net als het aantal positief geteste jongvolwassenen.

Limburgse cijfers
In totaal zijn de afgelopen zeven dagen 3719 coronabesmettingen vastgesteld, waarvan 2181 in Noord- en Midden-Limburg. In totaal zijn nu minstens 83.894 Limburgers positief getest op het virus. Het aantal provinciegenoten dat opgenomen is (geweest) is met 23 gestegen naar 2102. De afgelopen week vielen er 12 doden te betreuren. Het coronavirus heeft nu zeker 1238 Limburgers het leven gekost.

Landelijke cijfers
Landelijk gezien is het aantal vastgestelde coronabesmettingen afgelopen week met 7 procent afgenomen ten opzichte van de week daarvoor. Het RIVM registreerde in zeven dagen 48.186 positieve testresultaten. Bij het gunstige cijfer moet worden aangetekend dat 10 procent minder testen werden afgenomen.

Paasweekend
"Deze daling komt mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het paasweekend", meldt het RIVM. "De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet." De afname was het sterkst onder ouderen boven de 80 jaar (-15 procent) en onder jongeren tot 18 jaar (-11 procent).

Stijgende lijn
Het aantal nieuwe coronagevallen steeg in de week van 23 tot 30 maart nog met 13 procent. In de weken daarvoor noteerde het RIVM een toename van 16 procent en 24 procent. De stijgende lijn die halverwege februari werd ingezet, kwam begin maart ook even tot stilstand, om daarna toch weer steil verder omhoog te gaan.

Vaccinatie
Aan de coronamaatregelen is niets veranderd. Wat wel gestaag vordert, is de vaccinatiecampagne. Het RIVM signaleerde al eerder dat die waarschijnlijk zijn vruchten afwerpt onder ouderen. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19 nam afgelopen week iets af, met 3 procent. Het waren er in totaal 1588. Op de intensive cares nam het aantal opnames van ernstig zieke coronapatiënten juist flink toe, met 19 procent. In totaal werden 376 nieuwe ic-opnames geregistreerd.

R-getal
Volgens berekeningen van het RIVM is het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, iets afgenomen. Het staat nu op 1,01. Dat wil zeggen dat de situatie bijna stabiel is en 100 besmette mensen gemiddeld 101 anderen aansteken.

Het RIVM registreerde 142 sterfgevallen. Een week eerder waren dat er 171.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen