Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacijfers blijven met steile curve stijgen

Geplaatst opdinsdag 19 oktober 2021 - 16:20

Het aantal coronabesmettingen in Limburg blijft in dezelfde steile curve groeien als afgelopen weken. Ook het aantal opnames van coronapatiënten neemt flink toe en baart de ziekenhuizen grote zorgen.

Dat blijkt uit coronacijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag publiceert.

Stijging van bijna 50 procent
In totaal zijn afgelopen zeven dagen 2450 coronabesmettingen vastgesteld na testen. Een week eerder ging het om 1.362 gevallen en twee weken geleden om 892 besmettingen. Dat is een groeicurve per week die de 50 procent benadert.

Griepgolf komt er bovenop
Vooral het groeiende aantal opnames van coronapatiënten in Limburg, is voor ziekenhuizen reden om zich voor te bereiden op een nieuwe, vierde golf. Deze week kwamen 26 mensen op een corona-afdeling terecht terwijl het een week eerder ging om zes personen. Hoewel de absolute aantallen nog gering zijn, vrezen medici dat over enkele weken de situatie onhoudbaar dreigt te worden. Zeker nu er een groot tekort is aan zorgpersoneel. "We houden het met pijn en moeite vol", zegt David Jongen, directeur van de Zuyderland-ziekenhuizen. Hij benadrukt dat ook de beginnende griepgolf extra druk op de zorg legt.

Lees ook: Verdubbeling coronapatiënten op intensive care Zuyderland

Het goede nieuws bij deze slechte tijding is dat het aantal sterfgevallen redelijk gelijk blijft of soms zelfs wat afzwakt. Zoals deze week, toen er vier mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus tegenover vijf personen in de week daarvoor. Het RIVM wijst hierbij op de vaccinatiecampagne die een dempend effect heeft op de ernst van een coronabesmetting. Het zijn vooral mensen die geen prik hebben laten zetten, die in het ziekenhuis belanden en op intensive care terechtkomen.

Lees ook: Geen stormloop op derde coronaprik

Landelijk
Ook landelijk zet de stijging van het aantal nieuwe coronagevallen door, aldus het RIVM. In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 25.751 nieuwe positieve tests. Dat is ruim 44 procent meer dan vorige week, toen ging het om 17.832 nieuwe coronagevallen in zeven dagen.

Seizoenseffect
De GGD'en testten vorige week meer dan 198.000 mensen, van wie bijna 24.000 mensen een positieve uitslag kregen. 12 procent testte dus positief, tegenover 10,3 procent een week eerder. "De toename in het aantal positieve coronatesten lijkt samen te hangen met de versoepelingen van ruim drie weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect", aldus het RIVM. Het aantal nieuwe coronagevallen nam in alle regio's en leeftijdsgroepen toe.

Sterfgevallen
Ook het aantal sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting steeg afgelopen week harder. Het RIVM kreeg 48 meldingen van sterfgevallen; een verdubbeling ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Het instituut benadrukt dat mogelijk niet al deze mensen vorige week zijn overleden, omdat het soms even duurt voor een overlijden is doorgegeven.

School en werk
De meeste mensen van wie bekend was waar ze het virus opliepen, raakten besmet door contact met huisgenoten of partner. Het onderwijs kwam op de tweede plek. Het aandeel besmettingen dat kon worden herleid naar school of de kinderopvang nam iets toe tot ruim 15 procent. Een week eerder ging het nog om ongeveer 14 procent. Ook werk was afgelopen zeven dagen iets vaker de 'setting van besmetting', zoals het RIVM het noemt. Het ging om 9 procent van de gevallen, tegenover 8 procent een week eerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen