Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacentrum Urmond dicht, heropening mogelijk

Geplaatst opvrijdag 15 mei 2020 - 14:34

Het thuiszorghotel van het Coronacentrum Urmond sluit vrijdag de deuren. Mocht het nodig zijn, dan is heropening wel mogelijk.

"De draaiboeken liggen klaar", zegt een woordvoerder van het centrum. "Als de situatie uit de hand loopt, is heropening mogelijk. Naar verwachting gaat dat echter niet gebeuren."

Gezond naar huis
Het centrum, gevestigd in het Van der Valk-hotel in Urmond, ving in vijf weken tijd 75 patiënten op. Zes mensen overleden er aan de gevolgen van het coronavirus. Het ging om senioren. De andere 69 patiënten gingen gezond weer naar huis, zo vertelt de woordvoerder. De laatste vertrok drie weken geleden.

In het geval van een tweede besmettingsgolf is heropening een optie als de capaciteit van de (thuis)zorg volledig is benut, zo licht hij toe.

Lees ook: Minister De Jonge bezoekt coronahotel Urmond

Huisartsenpost
Op de parkeerplaats bij het hotel was met tenten een speciale corona-huisartsenpost gerealiseerd. Vrijdag om 17:00 uur heeft de laatste patiënt er een afspraak. De post, die zeven weken open was, ontving 3.000 mensen. Bijna de helft ging weer naar huis met medische instructies. 43 procent kreeg een extra controle en werd vervolgens ook met instructies naar huis gestuurd. Huisartsen stuurden 12 procent direct door naar de spoedeisende hulp in het Zuyderland ziekenhuis.

Kosten
Door de lage bezetting van het coronacentrum waren de kosten relatief hoog. Onder meer het zorgpersoneel, hotelmedewerkers, hotelkamers, parkeren en beveiliging brachten hoge kosten met zich mee. Patiënten dragen hier zelf of via hun zorgverzekeraar een steentje aan bij. Voor het overige deel komt een verdeelsleutel voor de partners van het zorgcentrum. De inventarisatie over de kosten moet nog plaatsvinden, licht de woordvoerder toe.

Lees ook: Coronahotel door lage bezetting mogelijk dicht

Lage bezetting
Op 24 maart gingen de deuren van het coronahotel open voor mensen die wel ziek waren door het coronavirus, geen ziekenhuiszorg nodig hadden, maar ook niet thuis konden blijven. Een dag later kwam de eerste patiënt binnen. Door de lage bezetting van het aantal bedden ging het centrum op 27 april dicht, maar bleef wel in stand-by modus. Vrijdag sluit het definitief en gaat ook de huisartsenpost dicht.

Lees ook: Ook Coronacentrum Roermond sluit de deuren

Noodopvang
Aangezien het aantal nieuwe coronapatiënten in Noord- en Midden-Limburg afneemt, was het sinds 8 mei niet langer noodzakelijk om het Coronacentrum in theaterhotel de Oranjerie in Roermond open te houden. Congrescentrum MECC in Maastricht dient sinds afgelopen week ook niet langer als noodhospitaal voor coronapatiënten.

Lees ook: MECC niet langer noodhospitaal: 276 extra bedden niet nodig

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen