Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacentrum Urmond dicht, heropening mogelijk

Geplaatst opvrijdag 15 mei 2020 - 14:34

Het thuiszorghotel van het Coronacentrum Urmond sluit vrijdag de deuren. Mocht het nodig zijn, dan is heropening wel mogelijk.

"De draaiboeken liggen klaar", zegt een woordvoerder van het centrum. "Als de situatie uit de hand loopt, is heropening mogelijk. Naar verwachting gaat dat echter niet gebeuren."

Gezond naar huis
Het centrum, gevestigd in het Van der Valk-hotel in Urmond, ving in vijf weken tijd 75 patiënten op. Zes mensen overleden er aan de gevolgen van het coronavirus. Het ging om senioren. De andere 69 patiënten gingen gezond weer naar huis, zo vertelt de woordvoerder. De laatste vertrok drie weken geleden.

In het geval van een tweede besmettingsgolf is heropening een optie als de capaciteit van de (thuis)zorg volledig is benut, zo licht hij toe.

Lees ook: Minister De Jonge bezoekt coronahotel Urmond

Huisartsenpost
Op de parkeerplaats bij het hotel was met tenten een speciale corona-huisartsenpost gerealiseerd. Vrijdag om 17:00 uur heeft de laatste patiënt er een afspraak. De post, die zeven weken open was, ontving 3.000 mensen. Bijna de helft ging weer naar huis met medische instructies. 43 procent kreeg een extra controle en werd vervolgens ook met instructies naar huis gestuurd. Huisartsen stuurden 12 procent direct door naar de spoedeisende hulp in het Zuyderland ziekenhuis.

Kosten
Door de lage bezetting van het coronacentrum waren de kosten relatief hoog. Onder meer het zorgpersoneel, hotelmedewerkers, hotelkamers, parkeren en beveiliging brachten hoge kosten met zich mee. Patiënten dragen hier zelf of via hun zorgverzekeraar een steentje aan bij. Voor het overige deel komt een verdeelsleutel voor de partners van het zorgcentrum. De inventarisatie over de kosten moet nog plaatsvinden, licht de woordvoerder toe.

Lees ook: Coronahotel door lage bezetting mogelijk dicht

Lage bezetting
Op 24 maart gingen de deuren van het coronahotel open voor mensen die wel ziek waren door het coronavirus, geen ziekenhuiszorg nodig hadden, maar ook niet thuis konden blijven. Een dag later kwam de eerste patiënt binnen. Door de lage bezetting van het aantal bedden ging het centrum op 27 april dicht, maar bleef wel in stand-by modus. Vrijdag sluit het definitief en gaat ook de huisartsenpost dicht.

Lees ook: Ook Coronacentrum Roermond sluit de deuren

Noodopvang
Aangezien het aantal nieuwe coronapatiënten in Noord- en Midden-Limburg afneemt, was het sinds 8 mei niet langer noodzakelijk om het Coronacentrum in theaterhotel de Oranjerie in Roermond open te houden. Congrescentrum MECC in Maastricht dient sinds afgelopen week ook niet langer als noodhospitaal voor coronapatiënten.

Lees ook: MECC niet langer noodhospitaal: 276 extra bedden niet nodig

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen