Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronabesmettingen voor de vierde week op rij gedaald

Geplaatst opdinsdag 17 november 2020 - 15:52

De afgelopen zeven dagen zijn 2.134 Limburgers positief getest op het coronavirus. Voor de vierde week op rij neemt het aantal coronabesmettingen af in onze provincie.

Vorige week werden nog 2.409 nieuwe gevallen geveld. De weken daarvoor waren dat respectievelijk 2.632 en 2.988 besmettingen, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee lijkt het coronavirus zich in onze provincie steeds minder snel te verspreiden.

Verschillen noord en zuid
De verschillen tussen Noord- en Zuid-Limburg zijn net als de voorgaande weken groot. In Noord-Limburgse gemeenten sloeg het virus aanzienlijk harder om zich heen dan in het zuiden. Weert is met 317,32 besmettingen per 100.000 inwoners relatief gezien het zwaarst getroffen. Leudal (267,44), Horst aan de Maas (266,30), Venlo (246,57), Roermond (243,76) en Mook en Middelaar (229,39) volgen op ruime afstand.

Als je naar absolute aantallen kijkt, is Venlo het hardst getroffen met 251 positieve tests. Maastricht volgt met 235 coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen.

Ziekenhuisopnamen
Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen ten opzichte van vorige week. In de afgelopen zeven dagen zijn 31 provinciegenoten opgenomen (geweest) vanwege Covid-19. Ondanks de lichte stijging blijft dit aantal stabiel.

Sterfgevallen
Daarnaast zijn er ook meer mensen overleden aan het coronavirus. De afgelopen zeven dagen vielen er 21 sterfgevallen te betreuren. In Weert, Sittard-Geleen, Maastricht en Mook en Middelaar werden twee sterfgevallen gemeld. De andere coronadoden zijn afkomstig uit Horst aan de Maas, Venlo, Roermond, Maasgouw, Roerdalen, Heerlen, Beekdaelen, Echt-Susteren en Valkenburg.

Landelijke cijfers
Landelijk gezien is het aantal positieve coronatests afgelopen week verder afgenomen, maar lang niet zo sterk als de week daarvoor. In totaal registreerde het RIVM 37.706 nieuwe besmettingen, 14 procent minder dan een week eerder. Toen rapporteerde het instituut 43.621 nieuwe gevallen, 32 procent minder dan de week daarvoor.

Het RIVM heeft afgelopen week 479 meldingen gekregen van aan corona gerelateerde sterfgevallen. In de vorige weekrapportage waren dat er 565. Deze meldingen lopen soms wat achter.

Reproductiegetal
Het zogeheten reproductiegetal dat aangeeft hoeveel anderen een met corona besmette persoon gemiddeld aansteekt, is ongeveer gelijk gebleven. Volgens berekeningen van het RIVM is het een fractie gedaald, tot 0,89. Vorige week hadden we een reproductiegetal van 0,91.

Gunstig
De verschuiving is zo klein, dat die binnen de foutmarge ligt die het instituut aanhoudt. De gerapporteerde 'R' van vorige week was voor het eerst sinds half juni onder de 1. Dat blijft zo en is gunstig te noemen: een reproductiegetal onder de 1 wil zeggen dat de verspreiding van het virus vertraagt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen