Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronabesmetting: 1800 nertsen geruimd in Ven-Zelderheide

Geplaatst opdonderdag 13 augustus 2020 - 20:43

Bij een nertsenbedrijf in Ven-Zelderheide is een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Het gaat om een bedrijf van ongeveer 1800 moederdieren. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Early warning
De infectie kwam naar voren uit het zogenoemde 'early warning'-systeem, wat inhoudt dat nertsenbedrijven verplicht zijn wekelijks kadavers van natuurlijk gestorven dieren op te sturen voor onderzoek. Het betekent de zesde besmetting in Limburg. Op vijf Limburgse bedrijven werd het coronavirus al eerder vastgesteld, in Castenray, Ysselsteyn, Ospel en twee locaties in Vredepeel.

Lees ook: Weer een Limburgs nertsenbedrijf besmet met coronavirus

In totaal zijn in Nederland nu dertig nertsenbedrijven besmet verklaard. Bij twee fokkerijen zijn verdenkingen van infecties, meldt het ministerie. Vrijdag wordt daar de 'definitieve uitslag' van verwacht. Op 29 bedrijven waar eerder besmettingen waren vastgesteld, zijn de dieren inmiddels geruimd.

Strenge regels
Er gelden nog altijd strengere hygiƫneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten.

Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen